Цените на жилищата в София растат, но по-бавно от другаде

Норвегия първа сред икономиките от Г-20 повиши лихвите, очаква се и други страни да я последват

Цените на жилищата в София растат, но по-бавно от другаде | StandartNews.com

София заема 51-о място в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие въпреки значителния двуцифрен ръст от 11,9% на годишна база. Това е отстъпление с 11 места спрямо началото на годината, когато столицата беше поставена на 40-о място сред 150 града, следени от индекса.

През септември България зае 25-о място в индекса на Knight Frank за цените на жилищата през второто тримесечие по държави с повишение от 7,5% на годишна основа.

Градовете в света изпреварват националните си жилищни пазари, като цените в 150-те града в индекса са нараснали средно с 9,8% за година през второто тримесечие спрямо ръста от средно 9,2% в индекса за 55-те страни и територии, публикуван през септември.

„Прогнозите за смърт на градовете сега изглеждат далечен спомен“, отбелязва Knight Frank.

Канадският град Халифакс оглавява класацията с годишен ръст на цените на жилищата от 30,8%. Общо 57 града, или 38% от всички, включени в индекса, регистрират двуцифрен ръст на годишна база през второто тримесечие.

В десетката на най-бързо растящите градски жилищни пазари влизат още Измир и Сеул с повишение на цените от по 30%, Финикс (29,3%), Москва (28,8%), Хамилтън (28%), Сан Диего (27,1%), Санкт Петербург (26,7%), Истанбул (26,4%) и Отава (25,8%).

Преди две години шест града от континенталната част на Китай постигнаха двуцифрен ръст на цените на жилищата, но сега само Гуанджоу успява да направи това (11,4%).

„Кризата с Evergrande оказва натиск върху някога растящите цени на жилищата в градовете в Китай. Въпреки че сериозността на положението стана ясна едва през третото тримесечие, има данни за забавяне на цените още през второто тримесечие, а продажбите продължават да намаляват през третото тримесечие“, отбелязва Knight Frank.

Разликата между цените на жилищата в САЩ и континенталната част на Китай е значителна. Консултантската компания е изследвала 15 града на двата пазара, като средният ръст на цените на жилищата в Китай е едва 5,6%, докато в американските градове той достига цели 19,6% на годишна база.

Освен американските градове другите горещи градски пазари са съсредоточени в Канада, Южна Корея, Нова Зеландия и Русия.

В Москва и Санкт Петербург програмата за субсидиране на ипотечните кредити, въведена през април 2020 г. от президента Владимир Путин за стимулиране на търсенето в началото на пандемията и за компенсиране на срива на износа на петрол, води до силни продажби и тласка цените нагоре.

Въпросът сега е докога ще продължи бумът, ограничен предимно до развитите икономики. Според Knight Frank търсенето ще започне да се забавя с намаляването на спестяванията по време на пандемията и затягането на паричната политика.

Норвегия първа сред икономиките от Г-20 повиши лихвите, а се очаква в краткосрочен или средносрочен план примерът ѝ да бъде последван от Нова Зеландия, САЩ и Великобритания. Други пазари предприемат по-радикални и проактивни стъпки за ограничаване на ръста на цените. Канадският премиер Джъстин Трюдо беше преизбран с обещанието да въведе двугодишна забрана за чуждестранни купувачи на имоти.

След 18-месечна инерция правителствата с нажежени жилищни пазари обмислят мерки за охлаждането им и Knight Frank очаква глобалният ѝ индекс за цените на жилищата да изглежда много по-различно след 12 или дори шест месеца.

През второто тримесечие Венеция е най-слабият градски жилищен пазар в света със спад на цените от 6,3%. В топ три попадат още Калкута и Дубай. А общо 11 града отчитат свиване на цените на жилищата на годишна база, включително още два италиански – Генуа и Палермо, както и Будапеща, пише investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай