Трилиони долари достигнаха стойностите на тези компании!

Ръст на акциите с повече от 170% от началото на година и рекордна пазарна капитализация

Трилиони долари достигнаха стойностите на тези компании! | StandartNews.com

Технологичният гигант Nvidia успя да надмине Apple и Microsoft по капитализация и вече е най-скъпата компания в индекса S&P 500.

Ръст на акциите с повече от 170% от началото на година и рекордна пазарна капитализация, зад които стои "треската за чипове".

От 1925 г. досега само 11 компании са достигали толкова висока капитализация при затварянето на пазара, a прогнозите на финансови анализатори са, че следващата година битката за пазарна капитализация от 4 трлн. долара ще е именно между трите компании.

снимка: LSEG

След като само преди година пазарната стойност на Nvidia едва преминаваше 1 трлн. долара, преди две седмици тя успя да прескочи границата от 3 трлн. долара, а сега вече пазарната ѝ оценката достига 3,4 трлн. долара.

"Бих го описал като опит да хванаш бегач в маратон, докато развива максимална скорост. Те винаги са били в играта. В момента са водещ играч и ще продължат да се такъв и тази, и следващата година," казва пред Bloomberg Aдам Голд, основател на инвестиционно дружество, които притежава акции на Nvidia от 2016 г.

Освен "треската за чипове", зад големия ръст на компанията стои и лудостта на инвеститорите по изкуствения интелект. Експерти твърдят, че фокусът ще се задържи именно върху него. 

Чиповете на Nvidia остават сред най-търсения хардуер, който се използва в центровете за данни за изпълнението на сложни изчислителни задачи, изисквани от AI приложения.

"Някой трябва да е номер едно и по всичко изглежда, че Nvdia не е стигнала до тази позиция сама. Никога не съм виждал нищо подобно, зад растежа да стои реалната икономика. Удивително е," казва пред Financial Times анализаторът Стейси Разгън.

За по-малко от две години компанията преминава през трансформация от компания в един пренаситен сектор, който се бори с конкуренцията на криптовалутите, в един от най-големите пазарни играчи в света.

Благодарение на интереса на инвеститорите към изкуствения интелект само за 96 дни компанията успява да увеличи пазарната си оценка с 1 трлн. долара.

За сравнение: за да достигне пазарна капитализация от 2 до 3 трлн. долара на Microsoft са необходими 945 дни, а на Apple дори повече - 1,044.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай