Търговци искат облекчения от собственици на молове

Диалогът е много труден и бавен и се води от наемодателите с всеки наемател

Търговци искат облекчения от собственици на молове | StandartNews.com

"Две седмици след отварянето на моловете проблемите се задълбочават, вместо да се решават", оплака се в интервю за БНР Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация във връзка с писмото им до собственици на големи търговски центрове с искания за облекчения.

Той посочи, че диалогът е много труден и бавен и се води от наемодателите с всеки наемател, за да бъде разделена общността им и да се постигнат условия, които да са изгодни за наемодателите.

По думите му много от собствениците не са отворили, защото искат да са решени неяснотите с условията за миналия и за бъдещия период, а тези, които са отворили в аванс, са в процес на преговори, но вече са отворили и това усложнява преговорите.

"Собствениците на молове в България са собственици на молове и в други страни от ЕС и там има облекчения и то още в ден 5-и след пандемията. Тук се случва нещо, което е прецедент в ЕС", коментира Тодоров.

Според него от Българската ритейл асоциация не са оптимисти, че ще бъде постигната справедлива договореност със собствениците на големите търговски центрове, за да могат да работят спокойно напред и затова ще потърсят и намесата на властта.

"Това е последната и единствената стъпка, която следва да предприемем. Ще искаме правителството да се намеси с налагане на промени в Търговския закон. Ако договорите бъдат изменени, наемодателите ще бъдат много по-сговорчиви", заяви Тодоров и посочи, че срокът, който си дават за това, е до края на месец юни, след което са готови да излязат и на протест.

В момента магазините в моловете работят с намалени обороти, акцентира той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай