TBI Bank с почти рекордна нетна печалба за 2020 г.

Банката представи редица нови продукти и страртираразлични бизнес инициативи

TBI Bank с почти рекордна нетна печалба за 2020 г. | StandartNews.com

София, 12 май 2021–2020а показа ясноколко важно е всяка организация да може да се адаптира към предизвикателствата. През тази доста необичайна година TBI Bank постави на първо място безопасността на служителитеи клиентите си, както и на тяхната финансова стабилност. Банката представи редица нови продукти и страртира различни бизнес инициативи, за да реагира по най-добрия начин на постоянно променящата се ситуация. И тази стратегия даде резултати.

Консолидираният одитиран финансов отчет на TBI Bank (с включени всички дъщерни дружества) регистрира нетна печалба от 19.8млн. евро през 2020 г., което е само с 3.1 млн. по-малко от рекордните резултати през 2019 г. Макар нетният приход от лихви да се покачва с 6% и в края на годината да достига 91 млн. евро, нетната печалба e засегната от допълнително начислените провизии за новите кредити през годината.

През 2020 г. всички бизнес линии на Банката отчитат ръст, което води до близо 20-процентовопокачване на нейните активи. В края на годината теса в размер на556 млн. евро. Този ръст е постигнат основно чрез увеличение на портфейла от потребителските заеми и инвестиции в държавни и корпоративни облигации. Като един от лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа, през 2020 г. TBI Bank е обслужила близо1.2 милиона заявления в България и Румъния, което е със 7,5% повече в сравнение с 2019 г., и еотпусналаблизо 500 хиляди кредита. Дигиталните заеми имат значителен принос за този ръст, удвоявайки стойността си през 2020 г. в сравнение с предишната година.

Румънските дружества на Банката устойчиво допринасят за повишаването на кредитното ѝ портфолио (12% общ ръст; 31% за Румъния), което в края на годината достига 409 млн. евро на всички пазари, където TBI оперира. В допълнение, в течение на годината четири хиляди нови партньора са се присъединили към иновативния „портал за търговски партньори“. Той подпомага стоковото кредитиране за търговци в над 11 хиляди локации, като улеснява максимално крайните клиенти испомага за удовлетворяване на техните променящи се нужди. Порталът показва огромен потенциал за растеж.

Също така, през 2020 г. Банката отчита много здравословен ръст на депозитите от домакинства, които се увеличават с 21%, много над средното за пазара. Депозитното портфолио достига З76 млн. евро към края на декември 2020 г.

Kъм същия момент TBI Bankима силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 17%, а коефициентът на ликвидно покритие – 316%. Дейностите на Банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина на управление на разходите (52% административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти). Те помагат на ключовите показатели за рентабилност да достигнат следните нива: възвращаемостта на обслужваните кредити за 2020 г. е 28%, възвръщаемостта на активите е над 4%, а възвръщаемостта на капитала – 16%. Тези показатели поставят TBI Bank за пореден път сред най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

“В TBI посрещнахме2020-а като имахме зад себе си най-успешното представяне и започнахме годината със силен старт. Но през февруари трябваше да се прегрупираме и адаптираме бързо. Приложихме мерки за безопасност още преди правителствата да предприемат действия и започнахме да се подготвяме за бъдеще, което тогава изглеждаше напълно неясно. Поставяйки в основния си фокус сигурността на нашите клиенти и колеги, докато паралелно с това ускорявахме дигиталните ни процеси, не беше лесно, но вярвам, че резултатите от миналата година са чудесно доказателство за това колко успешно преминахме през тази сложна ситуация. В допълнение,силното ни представяне през първото тримесечие на 2021 г. е още едно свидетелство, че постоянното ни инвестиране в нови технологии и в разширяване на дигиталните канали, запазвайки нашия отличителенphygital модел, са най-правилното решение.“, споделя Питър Барон, CEO TBIF (TBI Bank).

За TBI Bank

TBI Bank е напълно лицензирана банка с фокус върху клиенти, малки и средни предприятия и търговци, предоставяща финансови и допълнително внедрени услуги чрез широка мрежа от „phygital“ канали и платформи. Оперираме в България, Румъния, Германия, Швеция, Полша и Литва. TBI Bank e част от 4finance, един от европейските лидери в областта на дигиталното потребителско финансиране. Чрез собствена мрежа от 300 локации и доверена мрежа от над 11 000 търговци, само през 2020 г. TBI Bank обслужи повече от 1 милион клиента и предостави близо 500 хил. кредита. Успешният бизнес модел и фокусвърху клиентите,позволява на TBI Bank да бъде една от най-рентабилнитеи ефективни банки в Югоизточна Европа, както и отличена за лидер по устойчивост и динамика в България според класацията на Капитал – К10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай