Танева обсъжда махане на ембаргото към нас в Русия

тя и руският й колега отчетоха добрите отношения между България и Русия

Танева обсъжда махане на ембаргото към нас в Русия | StandartNews.com

Земеделският министър Десислава Танева и министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев обсъдиха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия. Това стана по време на официалното посещение на министър Танева в Москва, съобщават от пресцентъра на ведомството на Десислава Танева. 

В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор, в рамките на която ще бъдат изчистени техническите подробности. Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.

Министрите обсъдиха и заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването, като екип от БАБХ посети Русия.  Десислава Танева информира министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите.

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.

През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн. щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн. щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн. щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай