Съвременният банкер е адаптивен

Phygital-моделът ни съдържа хибридността на нашите офиси с възможностите, които предоставят новите технологии и средства за дигитално банкиране

Съвременният банкер е адаптивен | StandartNews.com
  • Phygital-моделът ни съдържа хибридността на нашите офиси с възможностите, които предоставят новите технологии и средства за дигитално банкиране, казва председателят на Управителния съвет на TBI Bank Валентин Гълъбов в специално интервю за вестник СТНДАРТ


- Господин Гълъбов, в TBI Bank работят колеги от повече от 15 националнос-ти. Имате ли традиция да празнувате Деня на банкера заедно?
- Да, дори колегите, които не са от България, знаят за този празник и досега години наред сме го празнували заедно. Сега, в духа на случващото се, ще го отбележим във виртуалното пространство и ще се поздравим за добрата взаимна работа, която въпреки обстоятелствата, породени от COVID кризата, води до успешно развитие на нашата организация.
- Да разбираме ли, че част от екипите ви работят дистанционно? Успяхте ли да внедрите тази възможност за служителите?
- Ние бяхме едни от първите, които още през февруари предприеха мерки за безопасност за своите клиенти и служители на двата основни пазара, където оперираме - България и Румъния. В това число и преминаване на по-голямата част на екипа в режим работа от вкъщи. Успяхме да реагираме наистина много бързо благодарение на изключително добрата координация между всички в организацията и на факта, че екипът на TBI Bank се отличава със своята по-гъвкава култура и предприемачески начин на мислене.
- Като стана дума за предприемачески дух, как според вас се промени професията "банкер" през последните години?
- Съвременният банкер е много по-адаптивен и търси всички възможни алтернативни пътища, за да достига по правилния начин до своите клиенти, без да ги очаква наготово в собствените си офиси. Също така много по-добре разбира индивидуалните нужди на потребителите, каква е зависимостта между различните услуги и продукти и най-вече каква е добавената стойност и възвращаемост, която двете страни могат да получат.
- TBI Bank се отличава с така наречения phygital модел. Разкажете малко повече за него?
- Phygital-моделът, както подсказва и самият термин, идва от английските думи за физически и дигитален и съдържа в себе си хибридността на нашите офиси и клонова мрежа с възможностите, които предоставят новите технологии и средства за дигитално банкиране. Клоновете на TBI Bank служат за т.нар. "физически хъб", където нашите клиенти могат да се възползват от пълния пакет ежедневни банкови услуги. Там те могат да научат и какви са нашите дигитални продукти - все още има много клиенти, които искат първо да им бъде обяснена дадена услуга със съдействието на нашите колеги, преди да започнат да я използват онлайн. Можем да кажем, че phygital-моделът спомага за преодоляване резистентността на потребителите - всяка иновация първо минава през прехода от съществуващото, познатото, до новото, по-доброто, но непознатото. Наскоро презентирахме и нашата бранд структура - вашите читатели вече се запознаха с нея, но използвам възможността отново да ги преведа през нея. Запазвайки TBI в основата, разделяме каналите и продуктите си, като ги поставяме под съответен под-бранд. Дефинирайки ясно какви са предимствата и характеристиките на всеки от тях, клиентите ни ще могат да се ориентират по-лесно кое е подходящото предложение спрямо техните нужди. Освен клоновата мрежа от офиси на TBI Bank, нашите клиенти могат да посетят и т.нар light офиси на TBIMoney - допълнителен физически канал, където всички кредитни операции са безкасови. В обектите на TBIMoney клиентите ни имат възможност и да открият депозитна сметка, както и да получават насоки и висококачествено обслужване от нашия екип. TBIPay пък е името на познатата ни платформа за стоково кредитиране. Чрез TBIPay клиентите ни могат да закупят желаната от тях стока или услуга онлайн или във физически магазин, като я изплатят на по-късен етап чрез вноски, съобразени с техния бюджет.
- Какви промени наложи пандемията в банковия сектор?
- Тя катализира дигитализацията и онлайн банкирането и увеличи скоростта на всички процеси. Още преди COVID-19, онлайн продуктите започнаха да се развиват като едно допълнително удобство, но сега настъпи и един много важен фактор - личната и обществената безопасност. Чрез ползване на банковите услуги дистанционно, без да стъпваш физически в офис, не се налага да предприемаш никакви допълнителни предпазни мерки, за да защитиш себе си и хората, които ще срещнеш, докато стигнеш до този офис и в самия него. Това промени траекторията на предлаганите услуги, а и на търсенето от страна на нашите клиенти.
- Как повлия тази криза на вашата организация?
- TBI Bank продължава да е стабилна и успешна банка и това се дължи на няколко фактора - традиционно ние сме много ефективна организация заради бизнес модела ни и ясния фокус на нашите продукти. От друга страна, онлайн и офлайн решенията ни са изключително гъвкави, а към всичко това добавяме и открития ни партньорски начин на работа с нашите клиенти. Освен развитата клонова мрежа и възможностите за кредитиране в интернет и през мобилен телефон, предлагаме и атрактивни стокови кредити във всички големи търговски вериги за потребителска електроника в България. Също така си партнираме с мрежа от над 4 хиляди малки и средни магазини и вериги в цялата страна. Начинът ни на работа с тях е добър пример за ситуация, от която всички печелят. Магазините от партньорската ни мрежа продават повече, а нашите общи клиенти имат бърз достъп до стоки и услуги, които често не могат да си позволят да купят директно. През лятото пуснахме ново предложение за кредит - ако в рамките на 30 дни от изтегляне на кредита клиентът промени мнението или плановете си, може да върне към нас това, което е получил, без да заплаща каквито и да е лихви или такси. На клиентите, които изпитваха затруднения, предложихме освен стандартния мораториум, и други алтернативни собствени продукти на банката, за да могат да разсрочват своите кредити при поносими за тях параметри. Ние сме и единствената банка в България, която няма такса за поддръжка на сметка. Благодарение на всичко това успяваме не само да съхраним съществуващия си портфейл, но и да генерираме нов.
- Какви са вашите наблюдения - има ли тенденция хората у нас да депозират повече от миналата година?
- България е една от малкото страни-членки на ЕС, където ръстът на спестяванията е по-малък сравнено с този от миналата година. За първите девет месеца на 2020 г., според данни на БНБ, спестяванията на домакинствата са нараснали с 4%, което е с 0.6 процентни пункта по-малко, сравнено със същия период през 2019 г. Причината за по-ниския ръст е значително забавяне в края на първото тримесечие, когато COVID "удари". С навлизането във второто и третото тримесечие спестяванията на домакинствата започнаха да се увеличават по-значително, като основната причина за това е несигурността, която COVID кризата създаде. Това е общата тенденция на пазара, но анализирайки депозитното портфолио на TBI Bank - 2020 всъщност е една от най-силните ни години в контекста на привлечените средства - от началото на годината до септември, депозитната ни база се е увеличила с около 15% процента, което представлява ръст над 3 пъти по-голям от този на пазара. Причините за това са две - силно ефикасните ни бизнес модел и операции ни позволяват да споделим успехите си с нашите вложители, предлагайки им едни от най-изгодните лихвени условия на пазара.
- Кои са продуктите и услугите, които клиентите на банката могат да ползват вече дигитално и какво предстои през 2021?
- В момента развиваме изключително нашето мобилно приложение, като целта е чрез него нашите клиенти да могат да получават кредити онлайн, да внасят вноските си по него, да го удължават, ако имат такава нужда.
През приложението могат да се поддържат банкови сметки или да се поръча нашата неонова карта, която е много иновативна за пазара. Тя се отличава не само с външния си вид, но и с изключителната си практичност - по нея няма никакви такси. Накратко: вървим в посока, мобилното приложение да бъде основна платформа за комуникация с нашите клиенти и да намират всички необходими за тях банкови продукти и услуги на едно място. Това ще включва и онлайн депозити. И всичко това да бъде персонализирано - технологиите наистина могат да направят това реалност.


TBI Bank е напълно лицензирана банка с фокус върху клиенти, малки и средни предприятия и търговци, предоставяйки финансови и допълнително внедрени услуги чрез широка мрежа от "phygital" канали и платформи. Банката оперира в България, Румъния, Германия, Швеция и Полша и е част от 4finance, един от европейските лидери в областта на дигиталното потребителско финансиране. Чрез собствена мрежа от 300 локации и доверена мрежа от над 10 000 търговци, TBI Bank обслужва повече от 1 милион клиента. Само през 2019 г. е предоставила над 500 хил. кредита. Успешният бизнес модел и фокусът върху клиентите позволява на TBI Bank да бъде една от най-печелившите и ефективни банки в България през последните 7 години, включително и номер 1 за 2019 г. (Капитал K10). Екипът от посветени професионалисти работи усилено за бъдеще, захранвано от технологии, за да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай