Страната ни става топ иновационна дестинация

Икономическият министър провери изграждането на сградата на суперкомпютъра на ЕС

Страната ни става топ иновационна дестинация | StandartNews.com

Икономическият министър Лъчезар Борисов заяви днес, че България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура.

Министърът каза това след проверка на изграждането на сградата на суперкомпютъра на територията на София тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. В проверката участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

По думите на Борисов това ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза.

Икономическият министър съобщи, че днес министерството е превело близо 7 млн. лева за иновации през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

Министърът на финансите Кирил Ананиев напомни пред медиите, че правителството винаги е подкрепяло проекта за суперкомпютър, както и развитието на науката и на иновации, като изтъкна, че този проект е потвърждение за това. Убеден съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за Европа, ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и на Европа, заяви министърът. Той съобщи, че правителството е предоставило 20 млн. лева за доставката и експлоатационните разходи за тази година за суперкомпютъра, като допълни, че занапред, в средносрочен план, се предвижда всяка година да бъдат предоставяни 3,8 млн. лева за експлоатацията и дейността на компютъра.

Той съобщи, че ще има подкрепа за изграждането на няколко пътни възли в този регион, които обслужват както София тех парк, така и френския лицей "Виктор Юго".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай