Шоколадовата фабрика в Своге с вековен юбилей. Посланик Мертен сред гостите

Празникът бе отбелязан с ретроспективна изложба и медийна обиколка

Шоколадовата фабрика в Своге с вековен юбилей. Посланик Мертен сред гостите | StandartNews.com

Фабриката зашоколадови изделия в Своге отвори врати за специално събитие по случай 100-годишния си юбилей, което събра гости от страната и чужбина, както и  водещи български медии. Сред присъстващите бяха висши регионални мениджъри от Монделийз Интернешънъл, кметът на гр. Своге Емил Иванов и посланикът на САЩ в България – Негово превъзходителство Кенет Мертен.

Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия в Своге не скри вълнението си, приветствайки присъстващите, а Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор за Югоизточна Европа и Хосам Ашур, президент за Централна и Източна Европа, изразиха своята гордост от развитието на фабриката през годините, нейния принос и значение както за групата на Монделийз, така и за българската икономика и местната общност.

„100-годишният юбилей е изключителен момент за всички нас. Гордостта ни от
постигнатото през годините и нашият ангажимент към бъдещето ни вдъхновяват да се
стремим към непрекъснато развитие. Гордея се с екипите на фабриката и всички служители, ангажирани както в производствените процеси, така и в административното ни звено. За моя радост работя с изключителни професионалисти – млади, способни и амбициозни хора. Тук в България, заедно реализираме специфични, комплексни производства без еквивалент в друга производствена локация на компанията“, заяви Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия (ФШИ) „Своге“. Негово превъзходителство посланик Мертен добави: „Това е наистина впечатляваща история на успеха, постигнат благодарение на силното партньорство между централата на Mondelez и екипа тук в Своге.“

„Заводът за шокoладови изделия в Своге е от стратегическо значение за Монделийз Интернешънъл. В него се произвеждат 171 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса, които достигат до 5 континента. Благодаря на Анна Маринкова и всички наши колеги в завода, защото са пионери в иновативните и комплексни проекти, а разнообразната продуктова гама позиционира фабриката в България като ценен актив за компанията“, допълни Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор, Южна и Централна Европа.

През целия ден гостите имаха възможност да научат повече за основните етапи на развитие на фабриката през годините, за първите стъпки в производството на шоколад в България и за еволюцията на индустрията от началото на XX век до днес.

Презентацията „Век сладост“ разказа интригуващата история на първата фабрика за шоколад в България, която поставя началото и на едно непознато дотогава производство. Това позволи на гостите да надникнат в далечното минало и да научат повече за началото, предизвикателствата и
успехите на завода през годините.

Специалната изложба представи избрани моменти от историята на фабриката – от нейното зараждане като работилница за хляб, локум и халва в столицата до ключов производствен център на Монделийз Интернешънъл, който днес създава не само любими на поколения българи марки, но и такива, познати в цял свят. 

Акцентът на деня беше обиколката на фабриката, която предостави на гостите уникалната възможност да надникнат „зад кулисите“, където грижливо се пазят тайните на производството на шоколад. Посетителите се запознаха с целия процес – от подготовката на шоколадовата маса до пакетирането на готовия продукт, усетиха аромата на прясно изпечени вафлени кори и видяха най-бързата линия за пакетиране на шоколадови бонбони в света. 

Събитието даде шанс на гостите да се докоснат за пръв път до юбилейната книга, написана изцяло от служителите на фабриката. „Реката на времето“ е книга-албум, която ще бъде дарена на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на всички регионални библиотеки. Тя може да бъде прочетена и в дигитален вариант на специално създадения по повод юбилейната годишнина уебсайт: https://fabrikasvoge.com/

 



Екипът на Монделийз не пропусна да покани гостите и в новооткритата дигитална стая, където всеки от служителите на фабриката ще има достъп до дигиталните технологии, корпоративни системи, обучения и информация. Само през последните 10 години компанията е инвестирала над 55 млн. долара в модернизирането на производствените процеси и подобряването на облика на сградния фонд. Заводът подкрепя и редица проекти на местните общности и ефективно работи за намаляване на екологичния си отпечатък, чрез рециклирането на 99% от отпадъците.

Монделийз Интернешънъл (регистрирана на NASDAQ: MDLZ) дава възможност на хората да хапват правилно в повече от 150 държави в целия свят. С нетни приходи от приблизително 36 милиарда долара през 2023, Монделийз управлява бъдещето на продуктите за похапване с емблематични глобални и местни марки като бисквити Oreo, Ritz, LU, Clif Bar и Tate's Bake Shop; шоколадите Cadbury Dairy Milk, Milka и Toblerone, печивата 7DAYS. Компанията е горд член на Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones индекс за устойчивост. Посетете: www.mondelezinternational.com или следвайте компанията в X: www.twitter.com/MDLZ.

Монделийз България е създадена при закупуването на шоколадовия завод в гр. Своге през 1993 г. (тогава Kraft Foods), където се произвеждат и местните търговски марки като „Морени“, „Своге“, „Сезони“, както и Milka, Cadbury, Suchard, Lacta, Alpen Gold, Poiana и др.



Фабриката за шоколадови изделия в Своге е основана през 1924 г. и е първата фабрика за
шоколад в България. С богата история и традиции, фабриката е известна със своите
висококачествени продукти и иновации в производството. През годините, тя се е утвърдила като символ на качество и е важен икономически фактор за региона. Заетите в производството и администрацията са около 400 души, а произведената продукция се реализира на близо 25 пазара и 5 континента. От 1993 г. фабриката е част от семейството на международния гигант Kraft Jacobs Suchard, от който впоследствие при разделяне бизнеса на компанията на глобално ниво възникваМонделийз Интернешънъл.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай