Русия и авиацията - приоритети за туризма ни

Националният борд по туризъм с пакет от антикризисни мерки, сред тях два ключови аспекта

Русия и авиацията - приоритети за туризма ни | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова обяви пред бТВ, че сдружението е подготвило пакет от антикризисни мерки, в които изпъкват два ключови аспекта.

"Те следва да бъдат подкрепени и в случая ни най-малко не говорим за искане на пари в аванс. Нашето предложение е комплексно", каза тя в коментар за последствията за туристическия сезон у нас заради коронавируса.

"Двата аспекта са следните: на първо място трябва да се погрижим за Русия и по-точно да работим в насока да отпаднат визите за руските туристи. Видяхме как ЕК, която досега третираше всяка помощ за националния бизнес едва ли не като нарушение, преди по-малко от две седмици насърчи правителствата да подкрепят националните си сектори. По отношение на политическите съображения бих искала те да отстъпят в сегашната реалност. Изключително важно е визите за руските туристи да отпаднат'', обясни тя.

"Втората мярка е подкрепа за авиацията. Много е важно да бъде осигурена подкрепа за чартърните авиокомпании, като едни такива мерки биха могли да бъдат например промяна в летищните такси, преразглеждането на цените на петрола и керосина, субсидирането на туроператори, които сключват минимум седем дни почивка в България... говорим за комплекс от мерки. Разбира се, социалната дистанция ще бъде важна и след като отмине епидемията с COVID-19. Като цяло се готвим за едно добро лято, макар и късно'', коментира още Карастоянова и допълни, че друг важен пазар, който трябва да се опитаме да привлечем, е турският, тъй като България е изключително богата на СПА дестинации.

Поли Карастоянова постави акценти и върху икономическите последствия за страната след коронавируса и апелира ''да не позволяваме да счупим златното яйце на българската икономика'', което представлява туристическият сектор.

Накрая тя призова да се появи ''ген. Мутафчийски на българската икономика'', който да спомогне за нейното бързо възстановяване след тежкия период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай