Родният аромат, който подлуди света

Отново сме номер едно по производство на лавандула

Родният аромат, който подлуди света | StandartNews.com

В едни от най-скъпите парфюми използват български съставки. Еталонът за лавандулово масло - Франция, отстъпи заветното първо място на България, която вече е производител номер едно в света.

Този факт потвърждават и от Би Би Си в репортаж за производството на етерични масла в страната ни, озаглавен "Мирисът на успеха: как България стана глобален лидер в производството на лавандула", пише "Труд".

Въпреки че навсякъде по света споменеш ли розово масло, всички правят аналогия с България - “страната на розите”, се оказва, че производството на лавандула е десетки пъти повече от това на рози - 176,8 тона срещу едва 4,3 т за 2018 г.

Като тенденция на пазара може да се отчете, че Франция изкупува българско лавандулово масло и взима 25% от износа ни, вместо да използва собствената си реколта, а това говори за огромен успех за страната ни. Освен за Европа, нашите производители на лавандула изнасят за Китай, САЩ, Нова Зеландия, Швейцария.

Имиджът на България се дължи на многото нови насаждения, които бяха създадени от 2017 г. вследствие на експанзията на изкупната цена на лавандулата и маслото, която достигна до 250 лв. за килограм.

Голяма част от зърното и рапицата в Северна България бяха изкоренени и на тяхно място засадиха лавандула.

В своя репортаж от Би Би Си посочват, че България била най-големият производител на лавандула през 70-те години на миналия век, когато у нас имало 70 хил. декара, от които се произвеждали 155 тона масло. Сега те са 205 хил. дка с производство от близо 200 тона, с които си връщаме заветното първо място в света.

“Някои производители на лавандулово масло смесват сортовете “Хемус” и “Дружба” с новите “Рая”, “Сефтополис”, “Юбилейна”, вследствие на което се получават влошени качества на маслото.

Вместо да се смесват сортове, трябва да се подходи като се смесят отделни партиди от масла, в зависимост от това за кой сектор ще се използват, обясняват експерти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай