Рекордни приходи от данъци

23,87 млрд. лева са постъпления в НАП от налози и осигуровки

Рекордни приходи от данъци | StandartNews.com

23,87 млрд. лева са постъпления в НАП от налози и осигуровки

Ръстът на приходите на ведомството значително изпреварва този на брутния вътрешен продукт

На фона на исторически ниската за 20 години безработица от 3,7 на сто дойде добра новина от НАП – рекордни приходи от данъци и осигуровки за миналата година.

23,87 млрд. лева са общите постъпления, съобщи НАП. Агенцията посочва, че сумата е с рекордните 2,8 млрд. лева по-голяма спрямо тази за предходната година, както и с 628 млн. лева над планираното.

13,3 млрд. лева са данъчните приходи за 2019 г. От данъка върху доходите на физическите лица в хазната са постъпили над 3,6 млрд. лева. Постъпленията от корпоративни налози са в размер на 2,8 млрд. лева, а 6,8 млрд. лева са нетните приходи от ДДС.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета миналата година, са 10,3 млрд. лева. Тук попадат 6,2 млрд. лева вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лева за здравно-осигурителни вноски, както и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

По думите на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова ръстът на приходите на ведомството значително изпреварва този на брутния вътрешен продукт.

“Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране”, коментира още Димитрова.

За 2020 г. тя обещава НАП да запази фокуса си върху общественото доверие и справедливата среда за правене на бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай