Разкритие! Рекорден брой "спящи" фирми в България

1 от 6 фирми не са регистрирали приходи или разходи за 2023 година

Разкритие! Рекорден брой "спящи" фирми в България | StandartNews.com

Нови данни показват, че значителен брой фирми в България нямат активна дейнсот, както твърдят собствениците им. Последната кампания за годишни отчети разкри, че около 1 от 6 фирми не са регистрирали приходи или разходи за 2023 година.

От Националния статистически институт съобщиха, че дни преди финала малко под половин милион предприятия (495 582) са представили необходимите документи. В това число влизат и работещи, и "спящи" фирми. Фирмите от втората група имат нулеви или символични приходи и разходи, пише "Сега".

Затова вместо отчети за дейността те подават само декларации, че са били неактивни (или че оборотите им за цялата година са били под 500 лв.). Оказва се, че до момента в НСИ са постъпили над 80 000 такива декларации - тоест всяко шесто предприятие е у нас е било без дейност през миналата година.

А реалният процент вероятно е още по-висок, защото ако фирмата вече е подала декларация за липса на дейност за 2022 г., няма нужда пак да декларира, ако е останала неработеща и през 2023 г. 

Все по-често в България се създават фирми не с идеята да развиват бизнес, а с цел злоупотреба с бюджета. Тези така наречени "кухи" дружества се използват за източване на ДДС и измами с осигуровки. Често собственикът на такива фирми е лице без достатъчна грамотност или дори неосведомено за това, че е регистриран като единоличен търговец или директор на ООД, където се налагат неплатени задължения към държавата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай