Радев с ключово послание към банките

Държавният глава участва в церемонията по връчване на наградите „Банка на годината“

Радев с ключово послание към банките | StandartNews.com

Българската банкова система е ключов елемент не само за националната икономика, но и за нашата национална сигурност. Това заяви президентът Румен Радев по време на 32-ото издание на церемонията по връчване на наградите „Банка на годината“. Държавният глава бе придружаван на събитието от съпругата си Десислава Радева.

В приветствието си Румен Радев открои предизвикателствата пред банковия сектор в глобален и вътрешен план, сред които последствията от пандемията, енергийната криза, както и войната в Украйна, която се отразява на икономиката и всички сфери на обществения живот. По думите на президента стриктните регулаторни изисквания на Българската народна банка дисциплинират банковия сектор и това е сред причините за неговата стабилност. „Въпреки всички тежки предизвикателства, българската банкова система, за разлика от политическата, успя да запази висока стабилност, ликвидност и много добра капитализация, която е в основата и дава устойчивост на цялата ни икономика и на всички социални системи“, подчерта Румен Радев.

„Банките са гарант за прехода и трансформацията на българската икономика към така желания  висок, устойчив икономически темп на развитие към производства с висока добавена стойност и дигитализация“, посочи президентът и добави, че финансовите институции у нас имат важна роля и за повишаването на финансовата култура и информираността на българските граждани.

В рамките на събитието бяха отличени български банки в осем категории, а държавният глава връчи голямата награда „Банка на годината на България“ на Обединена българска банка (ОББ). Методиката за оценяване е разработена от Асоциация „Банка на годината“ и се базира на годишните резултати на българските банки, публикувани от БНБ, както и на одитираните отчети на финансовите институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай