Спе­ци­а­лен фонд за под­кре­па на биз­не­са

Цел­та е пред­при­я­ти­я­та да за­па­зят дей­нос­тта си, ра­бот­ни­ци­те и зап­ла­ти­те им

Спе­ци­а­лен фонд за под­кре­па на биз­не­са | StandartNews.com

Цел­та е пред­при­я­ти­я­та да за­па­зят дей­нос­тта си, ра­бот­ни­ци­те и зап­ла­ти­те им

Пра­ви­тел­ство­то под­гот­вя спе­ци­а­лен фонд, па­ри­те от кой­то ще се из­пол­зват от бъл­гар­ски­те ком­па­нии, за­сег­на­ти от раз­прос­тра­не­ни­е­то на ко­ро­на­ви­ру­са. То­ва съ­об­щи­ха за "Стан­дарт" приб­ли­же­ни до ико­но­ми­чес­кия екип на ка­би­не­та.

Цел­та е да се на­лее лик­вид­ност в пред­при­я­ти­я­та, та­ка че те да про­дъл­жат дей­нос­тта си и да за­па­зят ра­бот­ни­те мес­та и зап­ла­ти­те на слу­жи­те­ли­те си.

То­зи фонд ще е по­до­бен на струк­ту­ри­те в ос­та­на­ли­те ев­ро­пей­ски дър­жа­ви, но ще се от­чи­та спе­ци­фи­ка­та на на­ци­о­нал­на­та ни ико­но­ми­ка и су­бек­ти­те в нея. Па­ке­тът от сти­му­ли мо­же да включ­ва как­то за­си­ле­но фи­нан­си­ра­не, та­ка и от­ла­га­не на кре­дит­ни за­дъл­же­ния и мо­ра­то­ри­ум вър­ху оп­ре­де­ле­ни пла­ща­ния. Су­ма­та, ко­я­то ще бъ­де за­де­ле­на, се очак­ва да ста­не яс­на, вед­на­га след ка­то се пред­ста­вят пър­во­на­чал­ни­те раз­че­ти за ико­но­ми­чес­ки­те за­гу­би по сек­то­ри.

Па­ри­те в то­зи фонд ще бъ­дат от­де­ле­ни са­мо за бор­ба с кри­за­та и то в края на го­ди­на­та. Всич­ки ос­та­на­ли па­ри в хаз­на­та ще бъ­дат пре­ци­зи­ра­ни та­ка, че да поз­во­лят нор­мал­но­то фун­кци­о­ни­ра­не на дър­жа­ва­та във всич­ки об­лас­ти.

Иде­я­та за съз­да­ва­не­то на фон­да за пър­ви път пуб­лич­но бе ог­ла­се­на от един от най-го­ле­ми­те фи­нан­со­ви спе­ци­а­лис­ти у нас - де­пу­та­тът от ДПС Йор­дан Цо­нев по вре­ме на об­съж­да­не­то на пред­ло­же­ния от БСП мо­ра­то­ри­ум вър­ху пла­ща­ни­я­та на хо­ра­та. Той об­яс­ни, че най-важ­но­то се­га, ко­га­то има­ме нис­ко ни­во на без­ра­бо­ти­ца­та и ви­со­ка за­е­тост, е да се под­по­мог­нат ком­па­ни­и­те да за­па­зят хо­ра­та и зап­ла­ти­те. То­ва не из­ключ­ва по­мощ за най-уя­зви­ма­та част на на­се­ле­ни­е­то и со­ци­ал­но сла­би­те хо­ра, ко­е­то мо­же да бъ­де нап­ра­ве­но в от­де­лен за­кон, за­я­ви Цо­нев.   

Още анализи и интервюта по горещите теми - четете в "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай