Последно - плащат до 20 % от оборота на бизнеса

Става въпрос за неработещата сфера, НАП ще следи

Последно - плащат до 20 % от оборота на бизнеса | StandartNews.com

От 21 декември бизнесът, затворен или ограничен от въведените противоепидемични мерки на територията на страната ще може да подава в Националната агенция по приходите (НАП) заявления за отпускане на финансова помощ.

Това стана ясно днес след брифинг на Приходната агенция и Министерството на икономиката.

"Целта на програмата е да осигури директна финансова подкрепа в максимално кратки срокове на български компании, чиято дейност е спряна или ограничена от въведените в страната временни противоепидемични мерки", обясни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

По думите й НАП трябва да гарантира, че няма да се злоупотребява с тази помощ, тъй като тя е свързана с европейско финансиране.

Сумата ще се изчислява въз основа на процент от оборота (отчетените приходи на начислена база) на конкретните обекти, който е реализиран периода на 2019-а, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през 2020-а. Ако обектите не са функционирали през 2019-а базата за определяне на помощта е оборотът за октомври 2020-а.

Процентът от оборота може да бъде 10 или 20% в зависимост от вида на извършваната дейност, като не е необходимо съфинансиране от страна на предприятията.

Предвижда се самите кандидати да посочват оборотите си (без включеният ДДС).

В тях ще попадат две категории приходи:

  • отчетените на фискални устройства;
  • банковите транзакции.

Техният сбор за въпросните дати ще бъде базата за изчисление на процента.

Бенефициенти по програмата ще могат да бъдат микро, малки и средни предприятия с брой на служителите до 250, регистрирани преди 1 октомври 2020-а. Това включва юридическите лица и едноличните търговци.

С 10% от оборота ще бъде подпомогната търговията на дребно в моловете, както и туристическите компании. Останалите засегнати предприятия попадат в групата за подпомагане с 20 процента.

Ако бъдат предприети нови противоепидемични мерки платформата на НАП ще продължи да бъде използвана и занапред. В такъв случай приложимият период ще бъде променен до края на срока на новите мерки, съобщиха още от НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай