Поскъпнаха нивите  в Северозапада

Цената на земята ще расте с инфлацията, прогнозират от Асоциацията на собствениците

Поскъпнаха нивите  в Северозапада | StandartNews.com

Скок на цената на нивите във Видинско отчитат от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/. Там има сделки на цени между 950 и 1200 лева за декар. А в села край Дунава нивата стигат 1300-1400 лв. за дка, скъпи са и терените в Златия, съобщи Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ. По думите му, Видин се изравнява по цени с Монтана и Враца, където качеството на земята е много добро. Като една от причините за поскъпването Стайков посочи добрата реколта от царевица през миналата година. Земята там се обработва от големи дружества, а конкуренцията е голяма. Купува се всичко, което се появи на пазара, посочи Стайков.

По данни на Асоциацията, през 2018 г. цените на земите са продължили да растат. Отчита се ръст от 5% средно за страната спрямо 2017 г.
Поскъпването на земеделските земи с 5% никак не е малко за пазар, който е стабилен, коментира Стайко Стайков и подчерта, че този процент надхвърля инфлацията за миналата година, която по данни на Националния статистически институт е 2.7%.

Прогнозите за 2019 г. са, че пазарът ще следва ръста на инфлацията и ще върви нагоре, посочи още Стайко Стайков. Според него причината е увеличаването на броя на ползвателите, а също и заради факта, че предлаганата на пазара земя не е чак толкова много.

Очаквано през 2018 г. най-високи са били цените на земята в Добричко, като са се движели средно около 2 000 лв. - между 1550 и 2 700 лв. за дка. Сделки там обаче рядко се случват. Следващият регион е Силистра - там най-високата цена е 1600 лв. за декар, а най-ниската - 1350 лв. На трето място по високи цени са Варна, Русе, Плевен, Шумен, Разград, където при покупка на земя максималната цена е била 1300 лв. за декар. На най-ниски цени земята се е търгувала в Габрово и Кърджали – 400 лв. за декар, а в Пернишко – 500-800 лева за дка.
Ниски са нивата и в Хасковско – 600-850 лева за дка. Основната причина за евтините ниви в Тракия е, че имотите там са много разпокъсани, което създава трудности при обработването. На опашката е също Петрич. 

При рентите отново най-високи са позициите на Добричко – между 80 и 120 лева за дка. Ниски са рентите в Софийско и Кърджалийско - между 25 и 40 лева.

Чуждите инвеститори през последната година все по-често продават закупените имоти, посочи Стайков. Според него основният проблем 
който подтиска пазара на земя, е несигурността по отношение на законодателството - Законът за земята е попряван около 60 пъти. Има неяснота и по отношение на земеделската политика след 2020 г.
Въпреки уедряването на земите в някои райони, повечето терени са силно разпокъсани. Средният размер на земеделските земи в Северна България е 5 дка, а в Южна - 8 дка, показват данни на асоциацията. Особено сложни са сделките, при които за земята има много наследници - тогава те могат да се точат с години.
Според Стайков таваните в новата ОСП няма да накарат арендаторите да освободят земята. За много хора, които не я обработват пък тя е инвестиция. Земята е 500 пъти по-доходоносна от депозитите, посочиха експерти от БАСЗЗ. 

Оттам посочиха, че цените на нивите в Румъния са съпоставими с тези у нас, но само на местата, където има кадастър. В повечето случаи обаче такъв няма и хората не си знаят парцелите. Там има и много български инвеститори, които се възползват от ниските ренти - доскоро те са били 5-10 евро на декар, а сега са около 20 евро. 
Румъния обаче ни изпреварва с напояването, което е голям проблем за родното земеделие. В миналото са се напоявали 18 млн. декара, а сега -под 1 млн., и то в много от случаите - нелегално. 

Да се създаде Национална поземлена банка, която да бъде активен участник в процесите по установяване и поддържане на консолидирани земеделски територии, предлагат още от БАСЗЗ. По този начин ще се управляват ефективно земеделските земи и ще се привличат инвестиции в селскостопанските сектори. Банката ще бъде активен участник в изпълнението на селскостопанската политика на държавата за устойчиво развитие на поземлените отношения и ще активизира пазара на земеделски земи, смятат от асоциацията.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай