Подписаха с Шкода. Идат 20 нови влака за БДЖ

Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка е 2 години

Подписаха с Шкода. Идат 20 нови влака за БДЖ | StandartNews.com

Тази сутрин бе подписан договорът за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Възложител на договора е Министерството на транспорта и съобщенията, а изпълнител - консорциум „Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Стойността на подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка е 2 години.

„Мисля, че всички сме щастливи от факта. 20 години не са купувани нови машини в България. Има локомотиви „Шкода“, които са на моята възраст, които още се използват по нашите жп линии. Кооперацията със „Шкода“ съществува с метрото в София, с тролейбуси. Има възможност за анекс към договора за мотриси за закупуването на още пет“, обясни служебният премиер Димитър Главчев.

„Този договор дава съществена крачка в развитието на железницата ни и железопътния транспорт като цяло“, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова.

Влаковете ще бъдат използвани за дългите железопътни маршрути в страната, каквито са София-Бургас, София-Варна и София-Русе.

„Искаме да благодарим за възможността, която ни ще ни отведе към дълго взаимодействие. Искам да кажа, че това ще задълбочи отношенията между нашата компания и България“, каза главният изпълнителен директор на „Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка“, Петр Новотни.

„Трулейбуси на „Шкода“ пристигат в още пет български града. Доставяме и метровлакове за София. Представяме много по-комплексни продукти за българските железници“, добави той.

Новите мотриси ще са с капацитет от минимум 300 седящи места. Предвидена е поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Развиват скорост от 160 км/ч.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай