Пловдив чака 500 млн. инвестиции

Градът е център на най-бързо развиващата се индустриална зона, каза кмтът

Пловдив чака 500 млн. инвестиции | StandartNews.com

Пловдив има проекти за 440 – 500 млн. лв. инвестиции в инфраструктура. Това каза кметът на града Здравко Димитров по време на първата дискусия от кампанията на „Стандарт” „Заедно срещу кризата”, която се провежда под тепетата. Пловдив е център на най-бързо развиващата се индустриална зона в страната. Ситуацията тук, в един по-малък мащаб, повтаря глобалните проблеми, които последваха от коронакризата. Увеличи се несигурността на пазара на труда, появиха се трудности при задържане на персонала,  свиха се производствата, каза Здравко Димитров.

Ето какво още каза кметът на Пловдив Здравко Димитров:

Според доклад, изработен по инициатива на Община Пловдив, през март 2020 г. промишленото производство се е свило с 21.1% спрямо същия месец на предходната година и пада до нивата от 2015 г. През май и юни обаче компаниите започнаха да наемат отново и сега мога да кажа, че ситуацията е стабилна. Според последните данни процентът на безработица започва да пада.

Бизнесът е оптимистично настроен през в края на второто тримесечие, но и доста предпазлив. Надявам се да се запази тази положителна посока. Същевременно продължаваме да работим по нови инвестиции в града и в региона.

Най-силно засегнатите сектори в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна.

Според експертния доклад на база на различни индикатори за туристическия сектор през март свиването на бизнес дейността е 60% спрямо март 2019 г. За разлика от средните за страната стойности, за Пловдив се наблюдава по принцип по-голям дял на реализираните почивки от български граждани в сравнение с този на чуждите граждани. Също така не се наблюдава ясно отчетлива сезонност на посещенията, както е в много други региони на страната. Надяваме се, че тези фактори ще ограничат негативните ефекти за Пловдив в сравнение с други градове в страната, след вдигане на ограниченията в страната и при допускане на чуждестранните туристи.

Друг сектор, които бе засегнат от ефектите на пандемията и свиване на доходите на домакинствата е търговията на дребно. Още през март 2020 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално ниво спрямо предходната година. Единствено ръст на оборота имат при аптеките и магазините за хранителни стоки.

Пловдив беше сред първите общини, която направи оценка на икономическата ситуация и предприе конкретни стъпки за подкрепа на малкия бизнес и фирмите, работещи в сферата на услугите, както и за творческите гилдии.

От 13 май до 31 август 2020 г. ще бъдат освободени от "тротоарно право" обектите, които бяха затворени за извънредното положение.

Търговци и наематели на общински имоти, които бяха принудени да затворят заради  въвеждане на извънредното положение, бяха освободени от наем. Предвидено бе намаление с 50% на наема на заведения, помещаващи се в общински имоти, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна.

Община Пловдив прие и мерки в подкрепа на независимите пловдивски творци, засегнати от кризата. Създаден беше Кризисен фонд в размер на 100 000 лв. От него те могат да получат еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на основни разходи в месеците на извънредното положение.

Всички граждани на Пловдив получиха месеца отсрочка за плащане на първата вноска за такса смет. С два месеца бе удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС.

Благодаря на общинските съветници, че подкрепиха мерките. Важно е в трудни ситуации да сме единни и солидарни.

Аз и моят екип не спираме да работим по най-важните теми и града. Пловдив  се развива интензивно, индустрията расте, населението също.  От там и произтичат и редица предизвикателства.

Една от важните задачи на пез следващите няколко години е да реализираме затварянето на вътрешния ринг чрез изграждането на няколко пробива, кръстовища на две нива и да работим за изграждането на Околовръстното шосе на Пловдив, чиято реализация аз стартирах още като областен управител. Сега продължава работата по връзката от Асеновградско шосе към магистрала „Тракия“. Важно е да подобрим свързаността между районите.

В града предстои да стартира и един от най-големите проекти, който ще облекчи трафика - пробива под Централна гара, който се реализира от НКЖИ. Той ще направи връзката между район „Централен“ и „Южен“ директна. Същото така на финала сме за избор на изпълнител за изграждането на подлеза „Модър – Царевец“, който пък ще свърже район „Западен“ с „Южен“. Новият мост над р. Марица, който също планираме да изградим,  също ще подобри комуникацията между районите.

В момента работим по Водния цикъл на града, който е най-големият ни проект в момента и е на обща стойност 120 млн. лв. Предстои да започне доизграждането на двата стадиона – „Христо Ботев“ и „Лаута“,за които правителството отпусна 37 млн. лв. целево.

Предстои да дадем старт и на един много важен проект за туризма, който спечелихме след 10-годишна сага и ще бъде финансиран по ОП „Региони в растеж“. Той е на стойност 8 млн. лв. и вĸлючвa социализация на aнтичeн ĸoмплeĸc „Изтoчнa пopтa нa „Филипoпoл“, apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „Heбeт тeпe“ и peĸoнcтpyĸция нa eлeмeнтитe нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa и блaгoycтpoявaнe нa пoдxoди ĸъм apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „Heбeт тeпe“.

По ОП „Региони в растеж“ успяхме да спасим 38 млн. лв. По тях ще санираме жилища, ще и ремонтираме улици, ще облагородяваме кварталите. По тази програма започнахме строителството на три детски градини, предстои да започне строителството на нова сграда на Математическата гимназия и ново крило на Хуманитарната гимназия.

Само тези година ще стартират проекти на обща стойност близо 440 милиона лева, което ще е голяма подкрепа за местната икономика след кризата с коронавируса.

Инфраструктураната ни програма за мандата е на стойност над 500 млн. лв. Кои от тези проекти ще се реализират зависи от финансирането. Търсим различни инструменти и се надяваме за получим подкрепата на Общинския съвет и пловдивчани.  Ако обаче няма обща политическа воля, трудно може да се реализира такава мащабна програма. В нея място са намерили и местата за отдих и спорт. За нас е много важно през този мандат да се увеличи дела на зелените площи чрез изграждане на нови паркове, на зелени ръкави на входно-изходните артерии и  благоустрояване на междублоковите пространства.

През този мандат трябва да надградим и постигнатото в областта на образованието, да насочим вниманието си и към подобряване на качеството на общинското здравеопазване. Тук имаме много работа, но това не ни плаши.

Заради застаряването на населението една много тежка сфера се очертава и тази на социалните дейности. Трябва да работим активно и за хората с увреждания. Стремежът ни е да разширим броя на социалните услуги и хората, които са обхванати от тях.

Ще продължим и ще обогатим всичко добро, което постигнахме в културата по време на „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай