Плащат на бизнеса още в карантината

До дни уточняват какъв процент от загубения оборот ще покрие държавата

Плащат на бизнеса още в карантината | StandartNews.com
  • До дни уточняват какъв процент от загубения оборот ще покрие държавата

Бизнесът ще получи помощ от държавата още по време на новата карантина, която продължава до 21 декември. Новината потвърди министърът на икономиката Лъчезар Борисов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

ВИЖ ОЩЕ: Вкарват НАП в помощите за бизнеса

Предвижданите компенсации към засегнатите от локдауна бизнеси могат да бъдат изплатени още в периода на самата частична карантина, стига въпросните компании да кандидатстват навреме по съответните програми, каза министър Борисов. И обясни: „Фирмите имат възможността да започнат да кандидатстват и да получат парите за своите служители веднага. Би трябвало по време на изолацията още средствата да постъпят по техните сметки.“.

ВИЖ ОЩЕ: Още 170 млн. за бизнеса. Плащат процент от оборота

Борисов отхвърли обвиненията, че мярката 60/40 не е дала очакваните резултати и заяви, че от началото ѝ до момента са раздадени над 550 млн. лв., за да се съхранят повече от 350 хил. работни места в цялата страна.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът иска: Помощ за всяка закъсала фирма

 „Не мисля, че трябва да бъде коментиране отлагане на данъци и социални осигуровки, защото говорим за период от само 3 седмици. Както мислим за здравето на хората, така трябва да мислим и за здравето на икономиката“, каза още министър Борисов. Той потвърди, че в момента се работи съвместно с бизнес организациите, за да се приложи очакваната от тях мярка за покриване на определен процент от оборотите спрямо същия период от миналата година. Министър Борисов има среща с браншовите организации в близките дни, за да се провери какъв процент ще може да си позволи бюджета и дали той ще е достатъчен, за да се спасят от фалит засегнатите бизнеси.

Лъчезар Борисов отговори на нападките на президента за бюджет 2021, като заяви, че са осигурени нужните буфери за извънредни ситуации, посочвайки редица механизми от разходната част на бюджета и средства от фискалния резерв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай