Пандемията удари богатите ни градове /ГРАФИКИ/

Столицата на върха, Силистра на дъното

Пандемията удари богатите ни градове /ГРАФИКИ/ | StandartNews.com

Пандемията от коронавирус удари най-силно най-богатите ни градове. Това е един от изводите на Института за пазарна икономика, който за девета година представи „Регионални профили: показатели за развитие“. Тази година изданието разкрива социално-икономическото състояние на областите в България в навечерието на пандемията. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната.

Ударът на коронакризата върху заетостта е поет от големите икономически центрове на България, а слаборазвити области като Силистра, Търговище, Кърджали и Разград почти не са го усетили, сочи анализът на ИПИ.

През 2020 г. безработицата е скочила най-много в Габрово, Бургас, Варна и столицата. Много сериозен удар е понесъл туризмът и свързаните с него сектори в общините с подчертано туристически профил като Банско, Павел баня, Велинград и др. През август в повечето от тези общини заетостта се е стабилизирала, отчете Адриан Николов от ИПИ.

Брутна добавена стойност на човек от населението по области през 2018 г.

Столицата на върха, Силистра на дъното

И през 2020 г. разликата между икономическото развитие на София-град и всички останали области в страната се задълбочава, изтъква Петър Ганев. Брутната добавена стойност на икономиката измерена спрямо населението е най-висока в столицата – 29 000 лева, докато на другия край на скалата е Силистра с 6000 лева. В София това се дължи почти изцяло (над 70%) на сектора на услугите, като 80% от него е резултат от дейността на сектор  информационни и комуникационни технологии.

Велико Търново – шампион по заетост

Въпреки пандемията Враца и Габрово отчитат сериозен ръст в икономическото си развитие. Областта с най-висока заетост през 2020 г. е била Велико Търново – 78,7%, следвана от София-област и столицата. София –област изпреварва столицата, защото именно тя дава терени за производствените бази на различни индустрии, базирани иначе в София.

Новорегистрирани безработни в първите осем седмици след въвеждането на ограничителни мерки през пролетта и есента на 2020 г. по области, брой души:

Индустрията концентрира в София, Пловдив, Варна и Бургас

Инвестиционната активност остава концентрирана във водещите икономически центрове – над 70% от преките чуждестранни инвестиции с натрупване и над 60% от разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в нефинансовите предприятия са в София (столица), Пловдив, Варна и Бургас. Макар и по-малки по мащаб, областите София, Габрово и Стара Загора стоят добре по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Въпреки големите различия през последните години се наблюдава силна динамика в т. нар. вторични центрове. Индустриални инвестиции в области като Шумен и Търговище на североизток или Кърджали и Хасково на юг, както и навлизането на дигитални компании в области като Русе и Велико Търново повишиха инвестиционната активност извън големите центрове, сочи още анализът на ИПИ.

Образователна структура на работната сила по области през 2019 г.:

 

Пандемията изведе на преден план сферата на здравеопазването. Показатели като брой на болничните легла и достъп до лекари се превърнаха в най-важните за качеството на живот по места. Регионалните различия са видими през достъпа на населението до лекари-специалисти. Докато в някои области – Плевен, София (столица), Пловдив и Варна, се падат по под 400 души на един лекар-специалист, то в други – Кърджали, Ямбол и Добрич, са около 700 души на един лекар-специалист (данни за 2018 г.). Броят на болничните легла също варира от над 9 легла на хиляда души в Плевен до около 3 легла на хиляда души в Добрич, Шумен и Велико Търново.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай