Нова помощ за бизнеса. Процент от оборота

Фирмите ще получат процент от оборота, който са загубили в периода, когато не работят

Нова помощ за бизнеса. Процент от оборота | StandartNews.com

Нова помощ за бизнеса ще бъде одобрена до часове. 156 милиона лева ще бъдат раздадени като ликвидна подкрепа за компаниите, които няма да работят в трите седмици на новите по-строги мерки. Фирмите ще получат процент от оборота, който са загубили в периода, когато не работят. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво се затваря от 27 ноември 2020 вечерта

До часове предстои среща при вицепремиера Томислав Дончев, на която ще бъде решено как точно ще се разпределят новите грантове. Средствата са заделени от програма „Иновации и конкурентоспособност”.

Министерство на икономиката ще бъде подпомогнато и от НАП, които ще работят с нас, каза министър Борисов. Идеята е парите да стигнат по най-лесния начин до бизнеса.

Току що в ББР дойде и нотификацията от Европейската комисия, която се чакаше две седмици. От днес анексираме договорите с банките-партньори и те ще дават облекчени кредити на малките предприятия - до 1 млн. кредити, а средните – до 2 млн., каза още Лъчезер Борисов.

Сектор „Търговия” остава отворен, подчерта Лъчезар Борисов. Така гарантираме доставки, производство, промишност, допълни той, уточнявайки, че изключение правят само  моловете. „Днешното решение се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хора. Постигнахме  баланс между свободата на икономическия живот и защитата на човешкия живот”, каза министър Борисов и благодари на бизнеса за срещите и общо взетите решения през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай