Нов рекорд с тока за бизнеса, индустрията до стената

Увеличението само за ден е с над 20%

Нов рекорд с тока за бизнеса, индустрията до стената | StandartNews.com

Електроенергията за бизнеса удари нов ценови рекорд на независимата борса в България, а поредното увеличение изправя индустрията до стената. В пазарния сегмент „Ден напред” днес за 11 октомври /понеделник/ е обявена блокова цена от 413,24 лева за мегаватчас .

Тя е с 10% над предишния рекорд от 370 лв/MWh, регистрирана преди месец. Увеличението само за ден /от 10 до 11 октомври/ е с повече от 20% - от 327 на 413 лева. За електроенергия само в пиковите часове /от 9 до 20 ч/, която се купува от предприятията, работещи само дневна смяна, цената за утре е 480,65 лева, с което почти е достигната психологическата граница от 500 лева за мегаватчас.  

Противно на обещаните мерки от служебния министър на енергетиката и регулатора КЕВР, цената продължава да расте. Скокът оборва тезата, че в предишните месеци токът е поскъпвал заради голямото търсене около туристическия сезон в Гърция, с която имаме общ пазар на елетроенергията.  

Новите нива са реална заплаха за всички енергоемки бизнеси. Някои от собствениците на промишлени предприятия и леярни се чудят, дали изобщо да пускат машините днес, защото при тези цени на електроенергията е сигурно, че ще работят на загуба, пише "Марица".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай