Нищо плашещо не иде на петролния пазар

40 до 45 долара се очаква да се задържи в обозримо бъдеще цената на петрола за барел сорт „Брент“

Нищо плашещо не иде на петролния пазар | StandartNews.com

40 до 45 долара се очаква да се задържи в обозримо бъдеще цената на петрола за барел сорт „Брент“. Тази цена устройва всички играчи на световния пазар. Тя не е такава, която генерира свръх печалба, но създава условия за устойчивост. Това коментира в интервю за БГНЕС енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Вече се наблюдават определени сигнали, че петролният сектор започва да се възстановява. Върви се към едно нормализиране. Пред анализаторите продължават да стоят два сценария – единият затихване на корона кризата и другият втора вълна на COVID-19 през есенно-зимния сезон, който да доведе до ново намаление на потреблението“, очерта Казанджиев. Според него този песимистичен вариант е малко вероятен.

Експертът припомни, че проблемите в петролния сектор започнаха от началото на 2020 година като водещата причина беше ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. „Това нещо в комбинация с корона кризата повлия допълнително за стагнацията на пазара на петрол, потреблението много рязко спадна. Целият свят изпадна в сериозна криза и това доведе до такъв рязък спад на цената, какъвто отдавна не бяхме виждали“, отбеляза той.

Казанджиев подчерта, че световните хранилища на петрол почти се задръстиха. „Черното злато“ започна да се предлага практически без пари – само и само да се освободят свободни обеми за съхранение.

„От една страна беше трагично за пазара, от друга обаче – добре дошло поради факта, че тази стагнация и корона криза доведе до по-голяма сговорчивост между основните играчи на петролния пазар, Саудитска Арабия и Русия, т.е. разширение на състав ОПЕК+. В първата десетдневка на май беше постигнато споразумение за намаление на добивите – както от страна на Русия така и на Саудитска Арабия. С него трябваше да се постигне нормализиране на пазара на петрол. В резултат на договорката цената започна да се покачва постепенно като достигна до момента в порядъка на 40-42 долара на барел за сорт Brent“, отбелязва Казанджиев.

В началото на юни министрите на ОПЕК + одобриха удължаването на текущите параметри на споразумението за намаляване на производството на петрол до края на юли, но без Мексико. Така общата квота трябва да бъде 9,6 милиона барела на ден.

В документа се казва, че страните от ОПЕК + призовават и други големи производители на петрол да се присъединят към съкращаването на производството. Възможността за по-нататъшно разширяване на споразумението между ОПЕК+ ще зависи от пълното спазване на квотите от всички страни от съюза.

Цената на фючърсите за суров петрол „Брент“ с доставка през август на борсата в Лондон се повиши на 22 юни с 2,2%, и при приключване на сесията достигна $ 43,1 за барел. Последният път, когато цената на петрола от този клас беше над 43 долара за барел беше на 8 юни тази година. В същото време цената на суровия петрол WTI се повиши с 2,3% до 40,75 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай