Найденов : С търга за държавни земи се оправя историческа несправедливост

Найденов : С търга за държавни земи се оправя историческа несправедливост | StandartNews.com

София. Търгът за продажба на държавна земя срещу компенсаторни бонове е национален. С този търг се оправя една историческа несправедливост. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Димчо Михалевски, Пенко Атанасов и Иван Иванов относно политиката на правителството за управление на Държавния поземлен фонд (ДПФ) и провеждането на търг за продажба на държавна земя срещу компенсаторни бонове, предаде Фокус.

През август Министерство на земеделнието обяви за продажба на 154 000 декара държавна земя. Срокът изтече на 26 септември. След обявяване на търга се случиха редица събития, които показаха, че този търг крие порок и дефекти. 50 000 декара бяха извадени, каза Иван Иванов.

Търгът е опорочен, защото една трета от обявените на търг имоти се оказаха част от Натура 2000. Друг порок е, че е изтекла предварителна информация от МЗХ за търга, отбеляза Иванов. Според него трябва да има национална кампания за рекламиране на тези търгове, за да са информирани хората. „Търгът е национален. Обявен е в най-големите ежедневници.

Това се знаеше няколко месеца назад, когато обявихме инвентаризация на тези земи. Трябваше да има историческа справедливост. Тези хора, чиито земи са отнети в минал период, те трябваше да бъдат обезщетени”, отговори министърът на земеделието.

Относно търга за продажба, министърът обясни, че от 2000 г. има наредба, която урежда тези търгове с компенсаторни бонове. След провеждане на общински, областен и национален търг, се провежда национален търг за всички собственици на бонове. Пазарът на имоти след 2010 г. дава възможности за реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай