На първо четене решиха съдбата на еврото

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове

На първо четене решиха съдбата на еврото | StandartNews.com

Източник: БТА

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложения от Министерски съвет (МС) проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ). 

В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в страната.

През първия месец ще се ползват и двете валути - лева и евро.

В първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети в лева ще могат безплатно да се обменят в евро в Българската народна банка, в търговските банки и в "Български пощи" на местата, където няма кредитни институции, и допълни:

"На датата на въвеждане на еврото всички сметки - разплащателни, депозитни и спестовни и други, в местните банки ще бъдат еднократно автоматично превалутирани от левове в евро.

От деня на въвеждане на еврото, титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става през ПОС терминал, или примерно в офис на банка", каза Людмила Петкова. 

Бюджетната комисия подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите да ускори и завърши процеса по практическата подготовка за приемането на еврото в България.

В него е предвидено законът да бъде приет в този парламент. В проекта е записано, че България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Ина
преди 1 месец

Искаме референдум както в Англия хората да гласуват дали искат еврото или да се запази лева а не партиите да решават вместо народа

Откажи
Валутен Борд
преди 1 месец

Тъпак

Откажи
Безпристрастен
преди 1 месец

Ако зс всяко нещо се допитваме до мъдроста на народа, то ще се окаже, че доматите трябва да се ядат с колчетата

Откажи
Ева
преди 1 месец

Функционално неграмотни, длъжници по няколко бързи кредита, които не могат да обслужват нямат право да се изказват по финансови въпроси. Толкоз.

Откажи
Кори
преди 1 месец

Няма да го бъде еврото, и Европейския съюз ще си ходи...

Откажи
Георги
преди 1 месец

Еми до кой трябва да се допитваме до 240милионетс и до продажните душици,като Малтин Димитлов.

Откажи
Evlogi
преди 1 месец

Копейкин, ДА на euro, НЕ на рублата !!!!!!!!!!!!!!!

Откажи
Мари
преди 1 месец

Не може да решавате без народа, ние ви храним , и даваме високите ви заплати.. Референдум !!!

Откажи
Дедовия
преди 1 месец

Добре, бе идиоти, след като 60% от българите не го искат тъпото евро, а на 20% цигани им е все тая, кой ви даде право да го въвеждате???

Откажи
Евлоги
преди 1 месец

Копейкин, ДА на euro, НЕ на рублата !!!!!!!!!!!!!!!

Откажи
Богомил Тодоров
преди 1 месец

Вие си ги яжте с колчетата, не приписвайте на хората вашите идиотщини.. Хората - Българският Народ в голямото си мнозинство искат да бъдат питани дали да се въвежда еврото преди да сме отговорили на всички критерии за това въвеждане или да се въведе когато сме готови 100% за това а именно в 2043 година... НЕ НА ЕВРОТО СЕГА ЗА ДА БЪДАТ ОКРАДЕНИ ПАРИТЕ /МИЛИОНИТЕ ПОДДЪРЖАЩИ ВАЛУТНИЯТ БОРД И ОГРАБВАНЕ НА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЧРЕЗ ИЗМАМНО ПРЕВАЛУТИРАНЕ И ВДИГАНЕ НЕКОЛКОКРАТНО НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИ,УСЛУГИ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО 🤬😡🤬👎😱🤑

Откажи
Дизела
преди 1 месец

Фашисткото правителство взело самостоятелно решение без да го интересува мнението на народа.

Откажи