Мораториум е път към дивашко кредитиране

Емил Хърсев остро критикува днешното решения за кредитите

Мораториум е път към дивашко кредитиране | StandartNews.com

"Интересът на гражданите е всеки да си връща кредитите, които е взел от банките. Няма интерес на гражданите някой да вземе пари и да не ги върне, защото това са парите на самите граждани.

Дълбокият интерес на всички хора е да има работещ бизнес, да има банкова система и да има финанси. договорите трябва да се изпълняват". Така финансистът Емил Хърсев коментира пред БНР новия мораториум на БНБ за кредитите.

Той беше категоричен, че става дума за призив, но мораториум няма, защото мораториум се въвежда със закон, а в България няма такъв закон:

"Притиска се финансовият сектор да го направи и да даде възможност на кредитополучателя да се измъкне, включително и да го доведе до престъпната мисъл да не върне кредита".

Хърсев подчерта, че затова се правят и стрес тестовете на банките, за да е ясно какво се прави в кризи:

"Икономиката работи с рискове, които трябва да се управляват рационално. Това е абсолютно нерационално решение", категоричен беше Хърсев и уточни, че не може за това, че няколко седмици не е работила икономиката да се удължи с година и половина на калпак връщането на кредитите:

"Това означава нарастване на риска и всяка една от финансовите институции винаги оттук нататък да слага едни рискови компоненти в лихвите. Означава да плащаме много по-високи лихви, да имаме много по-труден достъп до кредит. Да преминаваме на много все по-дивашки методи на кредитиране".

По думите на финансиста Европейската централна банка говори за зелени схеми, а в същото време сама признава, че не знаят какво да правят. Той подчерта, че европейските банки са по-зле от българските:

"Статистиката показва, че банковите провали в Европа, средно, са значително по-сериозни от тези в България дори и след 90-те години".

"Европейският банков надзор е просто един печат за сигурност. Създава за усещането в инвеститорите, че нещата в тази банкова система са под контрол, защото иначе не вярват", обясни Хърсев. 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай