Министър с голяма новина за газа

От 1 октомври започва работа терминалът за втечнен газ в Александруполис

Министър с голяма новина за газа | StandartNews.com

Очакваме на първи октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис.

Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на участието си в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“, съобщи БТА.

Събитието, което се провежда днес в Солун, се организира от Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет.

Терминалът е от стратегическо значение, като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници за целия регион, изтъкнаха тогава от Министерството на енергетиката. Освен това българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента.

Министър Малинов определи терминала за втечнен газ в Александруполис като отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона. По думите му страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

Той отбеляза, че в момента се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна Европа и Централа и Западна Европа.


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай