Л. Борисов с невероятна прогноза за икономиката

115 млн. потичат към бизнеса от понеделник

Л. Борисов с невероятна прогноза за икономиката | StandartNews.com
  • 115 млн. потичат към бизнеса от понеделник
  • До една година ще възстановим 80-90% от загубеното, каза министърът

Оптимистична и много добра прогноза за развитието на икономиката у нас даде ресорният министър Лъчезар Борисов. До края на годината ще възстановим 80-90% от загубеното, каза министър Борисов пред bTV.

Ттова, което създаде българската икономика като БВП, ще покрие загубите от кризисния период, категоричен е той.

Според него мерките са били навременни, а у нас не е имало и затваряне на цялата икономика. Ще докоснем над 8150 компании, които ще получат 115 милиона лева, разплащането започва от понеделник, обясни икономическият министър. Става дума за фитнеси, частни училища и детски градини, ресторанти... на практика всички, които са били принудени да спрат своята работа заради заповедта на здравния министър, уточни той. Министър Борисов бе категоричен, че страната ни се справя с кризата добре.

 

Ако нямаше COVID ситуация, щяхме да приключим годината с нулев дефицит. Ако нямаше криза, приходите може би щяха да са 4-5% повече, обясни Лъчезар Борисов. И съобщи, че 1,4 милиарда лева са инжектирани в бизнеса до момента.

Относно чуждите инвестиции министър Борисов коментира, че въпреки пандемията 2020 г. e била една рекордна година за чуждестранните инвестиции, като Министерството на икономиката е сертифицирало проекти за един милиард лева, свързани с насърчаването на инвестициите, в резултат на които у нас са били открити над 4500 нови работни места.

"В макроикономически план потреблението расте дори по време на криза, през прогнозата на БНБ дори е отчетено. България ще се окаже една от лидерите от страните в ЕС по линия на потребление и поддържането му", коментира още икономическият министър.

Относно кеш грантовете той обясни, че има няколко сигнала, на които е обърнато специално внимание по линия на това, че са засечени телефонни измами. Предстои да се проверят от съответните институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай