Колко евтини кредита са одобрени?

Средната стойност на заемите с лек ръст

Колко евтини кредита са одобрени? | StandartNews.com

Близо половината от кандидатите, подали заявление за безлихвен кредит до 4 500 лв., са одобрени. От 18 181 постъпили искания, потвърдени са 10 565 на обща стойност близо 44 млн. лв. Други 1 636 искания се обработват. Това показват данните на Българска банка за развитие (ББР) към 29 юни.

От началото на месеца средната стойност на заемите постепенно спада. Към 2 юни средната стойност е 4 300 лв., като през следващите седмици тя се движи между 4 000-4 200 лв. Последните данни сочат, че показателят се равнява на малко над 4 150 лв. Продължава тенденцията по-голямата част от исканията да са на лица, работещи на трудов договор.
Това са две трети от исканията, останалата част са от самоосигуряващи се.

Безлихвените заеми са в размер от 4 500 лв., които може да се изтеглят наведнъж или на три транша по 1 500 лв. По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. След скорошни промени обхватът на мярката бе разширен, като вече не е нужно кандидатите да са в неплатен отпуск.

Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад. Търговските банки ще започнат да приемат заявления по новите условия в началото на следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай