Кои нови COVID мерки карат бизнеса да трепери

Всички тези мерки имат своя икономически и социален ефект

Кои нови COVID мерки карат бизнеса да трепери | StandartNews.com

Министерският съвет обсъжда предложението за затягане на противоепидемичните мерки у нас.

Затваряне на магазини и молове, преустановяване на присъствените занятия в училища и университети, както и затваряне на ресторанти и кафенета са сред предвидените ограничения, които трябва да влязат в сила от петък.

Всички тези мерки имат своя икономически и социален ефект. Как те ще се отразят на икономиката?

Как ще се отразят мерките зависи от това дали те ще бъдат съпроводени със съответните действия за подкрепа на бизнеса, отговори пред БНТ Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По негово мнение много точно трябва да се дефинира какво точно се затваря.

Веднага със затварянето на такива обекти, трябва да се стартира подкрепа за тях, като тази подкрепа трябва да бъде в две посоки - за доходи на хората и за разходите, които имат предприятията, дори когато не работят.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е съгласен с този подход, че веднага трябва да бъдат обявени мерките, които да подкрепят както предприятията, така и хората.

Той припомни, че още през септември е предложена нова правна рамка, която да гарантира изплащането на обезщетенията на работещите в предприятия, които са изцяло затворени или изпитват съответните затруднения от пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай