Ключово решение на ЕЦБ, как ще се отрази на България

Какво следва

Ключово решение на ЕЦБ, как ще се отрази на България | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи и трите си основни лихвени процента с 25 базисни пункта след днешното заседание на борда. Централната банка на еврозоната намалява лихвите за първи път от 2019 г. насам. Решението съвпадна с очакванията на анализаторите и пазарните участници.

От ЕЦБ поясняват, че основният лихвен процент по кредитите за банките вече е 4,25%, лихвеният процент по депозитите за банките - 3,75%, а лихвеният процент по пределното кредитно улеснение за банките става 4,5%.

„Управителният съвет на ЕЦБ е твърдо решен да постигне своевременно забавяне на инфлацията до средносрочната цел от 2%. Ще запазим основните лихвени проценти на сравнително рестриктивно равнище толкова дълго, колкото е необходимо за постигането на тази цел“, подчертават от ЕЦБ.

„Решенията за лихвените проценти ще се основават по-специално на оценките за перспективите пред инфлацията в светлината на входящите икономически и финансови данни и развитието на базисната инфлация“, добавят от ЕЦБ, предава БГНЕС.

Регулаторният орган потвърди намерението си да намали портфейла си от ценни книжа, закупени по програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP), със средно 7,5 млрд. евро на месец. ЕЦБ планира да спре реинвестирането по този финансов инструмент в края на 2024 г.

Същевременно портфейлът от ценни книжа, закупени по програмата за закупуване на активи (APP), се свива с умерени и предвидими темпове, тъй като регулаторът вече не реинвестира постъпленията от обратно изкупуваните ценни книжа.

Ръководството на ЕЦБ е готово да коригира всички инструменти в рамките на своя мандат, за да гарантира връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%.

Как решението на ЕЦБ ще се отрази на България, която е обвързана с еврото чрез действащия валутен борд? Понижаването на лихвите в еврозоната намалява вероятността българските банки да повишат своите лихвени проценти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай