Хиновски: Сделката за ЧЕЗ е очаквана и положителна

Тя е положителна, защото всички дивиденти ще остават тук

Хиновски: Сделката за ЧЕЗ е очаквана и положителна | StandartNews.com

Сделката между Еврохолд и ЧЕЗ за придобиването на електроразпределителното дружество е очаквана. Тя е положителна, защото всички дивиденти ще остават тук, заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски в интервю за бТВ.

„Еврохолд” е едно от малкото дружества с ресурс да придобие ЧЕЗ”, отбеляза Хаджийски и допълни, че сумата е по-голяма от тази, която е предлагала Гинка Върбакова. Продажбата е на стойност от 335 милиона евро. Това е цената, която се обсъжда при „тази фаза на преговорите”, обясни експертът.

Според председателя на Българския енергиен форум „Еврохолд” иска да диверсифицира своите инвестиции и вижда в тази сделка възможност за „устойчиво развитие”.

„Не беше тайна, че се водеха преговори за продажбата на ЧЕЗ”, заяви Хиновски и отбеляза, че индийската компания, която искаше на купи дружеството не е отговорила на специфичните регулации на ЕС.

„Еврохолд” също ще трябва да премине през редица проверки, за да придобие ЧЕЗ. Първо трябва да се провери произхода на парите от КФН, а след това да се изкаже КЗК. Последна е проверката на ДКЕВР, която трябва да установи дали „Еврохолд” има пари за инвестиции и ремонт на мрежата на енергоразпределителното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай