Хазната е сериозно ужилена от приватизацията

Такава е равносметката на Руси Статков

Хазната е сериозно ужилена от приватизацията | StandartNews.com

Само 6 млрд. лева са влезли кеш в българската хазна от раздържавените по време на приватизацията активи на обща стойност 140 млрд. лева. Печалната равносметка показва, че хазната е била ужилена с 23 пъти по-малки постъпления от реалната цена на продаденото.

Самата равносметка пък лъсна от интервю на дългогодишния член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков.

Статков прави разкритието си в предаването на БНТ „Следите остават“. Въпросните активи са продадени при трите вида приватизация – масова, касова и чрез работническо-мениджърски дружества, като най-голямата част от предприятията са раздържавени по времето на бившия премиер Иван Костов.

В същото време, от думите на Статков стана ясно, че при кабинета Костов, при който са продадени най-много заводи, в хазната са влезли само около милиард лева кеш. Най-много пари е донесла приватизацията при кабинета „Сакскобургготски“ - над 3 млн. лева кеш.

Общо приватизационните сделки са били около 9900, но в агенцията, отговаряща за следприватизационния контрол е имало документация за само 6700-6800 от тях. „Над две хиляди и кусур се губеха“, разкри още Статков.

Ужилването на хазната е ставало по няколко направления, но главно чрез сключване на анекси към договорите за приватизация, с които се опрощават задълженията на новите собственици.„

Така се стига до абсурда като този при „Кремиковци“, който беше продаден за 1 долар по времето на кабинета „Костов“ срещу обещание новият собственик да изплати дълговете му.

„Който и да е спечелил, както и да е спечелил, в последствие се прави анекс и му се намалява задължението. Това е противоконституционно, защото привилегирова едни лица за сметка на други. Създаваш твои капиталисти“, коментира Статков.

Бившият премиер Иван Костов е положил всички усилия с властта си на министър-председател, за да попречи на прокуратурата да търси отговорност за бандитската приватизация по негово време.

Това казва в лентата тогавашният главен прокурор Никола Филчев. „Първо – измени всички закони, отне възможността на прокуратурата да отнесе въпроса до съда дали дадена сделка трябва да се извърши или не“, посочи бившият обвинител №1 и допълни:

„Тази приватизация, това раздържавяване, тази класова сиференциация беше извършена по престъпен начин. Не случайно хората наричат приватизацията на Костов разбойническата приватизация“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай