Каримански притеснен. Какво става с дълга

Финансистът коментира параметрите за приемане на еврото

Каримански притеснен. Какво става с дълга | StandartNews.com

Притеснителен е дефицитът, който имаме в момента. Това коментира финансистът Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод параметрите за приемане на еврото. По думите му само за първите седем месеца на 2023 г. той е бил около 1 млрд. лева. От юли до август са се натрупали още 600 млн. лева дефицит и към края на август той вече е 1,6 млрд. лева

Според него натрупването на задължения е дошло от многото разходи, част от които заради увеличението на заплатите. По думите му няма работна ръка и това е причината за повишаване на заплатите. 

„Ще трябва да увеличим дълга и догодина с 11 млрд., и по-догодина. През 2026 г. ще стигнем близо 67 млрд. лева дълг”, прогнозира Каримански и уточни, че важният въпрос е за какво се харчат тези пари.

„Вече имаме 10 млрд. лева дълг. Задълженията започват така да растат, че не сме сигурни дали икономиката и износът на държавата ще могат да понесат такъв темп на нарастване на дълга. Недопустимо беше увеличаване на работните заплати през специализирани закони - като Закона за МВР”, каза Каримански.

„За 2025 г. разходите и задълженията на бюджета ще трябва да нараснат над 1,2 млрд. лева”, допълни финансистът. Той обясни, че през идната година определеният дефицит вероятно ще бъде спазен за сметка на капиталовите разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай