Караниколов: Най-тежко пострадаха малките фирми

За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка за намаляването на ДДС, каза министърът н икономиката

Караниколов: Най-тежко пострадаха малките фирми | StandartNews.com

Част от секторите в икономиката не спряха работа по време на ограничителните мерки заради епидемията от коронавирус. Най-тежък е ударът върху малките и средни предприятия. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. "За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка за намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции", отбеляза Караниколов и допълни, че намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес на 9% е временна мярка, докато секторът се възстанови.

"200 хиляди беше безработицата преди пандемията. В момента е около 280 000. Без мярката 60:40 щеше да има още 250 хил. безработни", отчете министър Караниколов. По думите му оттук нататък мярката 60:40 ще действа за назначаване на безработни. Той посочи, че основни приоритети на управляващите са били на първо място здравето на хората, а на второ – икономиката да е в кондиция.

"Световните икономики затвориха, държавите обявиха рецесия, лидерите излязоха и казаха, че тази криза е много по-голяма от тази през 2009 г. Всичко, което направихме, беше правилно", обясни министър Караниколов.

"Нашата икономика е в кондиция, но зависим от Европа. В последните години се развиваме от износа. Ударът върху микро, малките и средните предприятия е най-тежък", каза министърът.

"Вдигането на мерките не означава, че хората не трябва да спазват хигиена. Имаме пълно доверие на нашите лекари, които са на първа линия. Пандемията не е отминала", коментира министър Караниколов.

Във връзка с европейските средства, които се предоставят на страните членки, икономическият министър посочи, че те били обект на сериозен контрол, като имало европейски прокурор, който щял да отговаря за измами с тези средства.

"Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции", коментира Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай