Как да погасим взетия заем навреме?

Навременното изплащане на взет заем оказва пряко и дълготрайно влияние на кредитното досие на потребителя

Как да погасим взетия заем навреме? | StandartNews.com

Въведеното извънредното положение заради разпространението на Ковид-19, нестихващата пандемия и глобалната финансова криза изправиха хиляди хора на прага на бедността и ги поставиха в невъзможност да покриват ежедневните си разходи и да задоволяват основни жизнени нужди. На този фон мнозина потърсиха спасение и изход от сложната ситуация и финансовите проблеми в кредитите, а потребителите с активни такива изпитаха сериозни затруднения да погасяват взетите заеми навреме и да не просрочват вноските си. Въпреки финансовите затруднения навременното погасяване на взет кредит е от съществено значение за потребителя, защото оказва пряко и дълготрайно влияние на кредитното му досие и на възможностите за теглене на нов кредит в близките години.

Кредитно досие

Кредитната история на всеки потребител се съхранява в Централния кредитен регистър. Тя съдържа информация за текущи активни кредити, непогасени заеми, закъснели вноски. Достъп до кредитното досие имат всички банкови институции и фирми за бързи кредити, като благодарение на него се ориентират какво е било потребителското поведение, сериозен и отговорен ли е кредитополучателят или е проблемен, рисков ли е кредитът, какво може да се очаква от потребителя. Цялата тази информация е от изключителна полза на отпускащите кредити институции, които въз основа на нея взимат решенията си, и същевременно затруднява потребителя с лошо кредитно досие, като намалява възможностите му за получаване на заем. Лошата кредитна история може да е причина за получен отказ при кандидатстване за кредит. Съвкупността от тези факти прави чистото кредитно досие важно за потребителя и необходимо за лесно получаване на средства при необходимост. Основна предпоставка за чисто кредитно досие са своевременно изплатените вноски по кредита и навременно погасените заеми.

Как да погасим заема в срок във времена на финансова нестабилност?

Увеличаващата се безработица, неплатените отпуски за отглеждане на децата при затворени детски градини и училища, неработещите обекти, намалените доходи поставят огромна част от хората в затруднение да погасяват навреме взетите кредити. Намирането на изход от ситуацията е важно и значимо, защото наличието на кредити с лошо ЦКР създава дългосрочни проблеми  на потребителите - неизплатените навреме заеми се превръщат в причина за отказ при кандидатстване за последващ кредит. Проблемът има няколко решения, които заедно или поотделно работят за чисто кредитно досие:

-      Важно е да не се отлага решаването на проблема „за по-добри времена“ и да не се отрича съществуването му.  Отлагането или бягството от проблема само ще допринесат за влошаване на ситуацията, натрупване на лихви, още по-тежко финансово състояние, стрес и лошо кредитно досие.

-      От съществена помощ за навременното погасяване на заема е информираността – каква е месечната вноска, какви са таксите, лихвите, кога е падежът, каква сума трябва да бъде погасена, какво може да предприеме, ако финансовото  затруднение е толкова сериозно, че погасяването на конкретната дата е невъзможно. Цялата тази информация дава възможност за планиране така, че потребителят да бъде подготвен кога каква сума трябва да бъде внесена, да разговаря с отпускащия кредит и да получи отсрочка от няколко дни, когато това е наложително и приложимо. Разговорите и комуникацията с отпускащата институция са по-приемливо, отговорно и печелившо потребителско поведение от пълното бягство от темата.

-      Нов кредит, с който да бъде погасен старият. Решението е рисково, тъй като задлъжняването се увеличава и погасяването на новия кредит ще затрудни финансово още по-осезаемо потребителя, но той ще запази кредитното си досие чисто, а вероятността да получи нов заем при нужда – реална.

  • Удължаване на срока на кредита. Някои компании за бързи кредити като Vivus.bg  предлагат удължаване на срока, в който трябва да бъде върнат взетият заем, със 7, 14 или 30 дни. Отсрочката е достатъчна за намиране на изход от ситуацията така, че потребителят да запази кредитната си история неопетнена и вдъхваща доверие.
  • Погасяването на заема би било полесно и по-безпроблемно, ако потребителите предварително съставят семеен бюджет, имат точна представа за възможностите си, за очакваните приходи и разходи, както и какви средства могат да си позволят да отделят от бюджета си за връщане на кредита. Важен е и планът за самото изплащане на заема, към който да се придържат стриктно. Не е добра идея да се взима кредит, който не е ясно как може да бъде върнат в определения срок. Последствията от подобно безотговорно поведение ще са лошо кредитно досие и проблеми при кандидатстване за нов заем. Планирането на финансите, определянето на неотложните нужди, за които може да се изтегли кредит във времена на финансова криза и нестабилност, са онази основа, която помага на потребителя да връща своевременно заетите средства.
  • Допълнителни доходи. Всеки заработен лев би помогнал за погасяване на взетия заем в срок. Почасова работа, хонорарен договор, фрийланс дейност, продадена непотребна вещ – всеки допълнителен приход, всяко увеличаване на доходите ще улесни потребителите за едно безпроблемно и своевременно изплащане на кредита.
  • В някои случаи са възможни рефинансиране, предоговаряне на кредита, условията, лихвите и таксите, обединяване на задълженията и други. Към тях трябва да се подхожда внимателно, след проучване на пазара, на таксите, на условията, на плюсовете и минусите, след изчисляване ще допринесат ли тези предприети стъпки за полесно погасяване на взетите заеми и за по-бързо излизане от затрудненото финансово положение.
  • При липса на друга възможност вариант за връщане на кредита са и залогът на вещи срещу пари, заемането на средства от приятели и роднини, с които да се излезе от затруднението и да се погаси заемът с цел избягване на наказателни лихви и такси, които биха утежнили финансовото състояние и биха оставили траен неприятен отпечатък върху кредитното досие на потребителя.

Внимателният подход при взимане на кредит, изготвянето на бюджет и отговорното обмисляне на ситуацията са основата, на която се гради погасеният навреме заем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай