Кадиев пак прехвърли вина за данъците на Божков

Обвини ГЕРБ, че са спестили наложи на милиардера

Кадиев пак прехвърли вина за данъците на Божков | StandartNews.com

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев отново изгря на телевизионния екран, за да прехвърли вината си за спестените данъци от хазарт на Васил Божков върху други. Пред бТВ Кадиев, благодарение на когото през 2013 г. лотарията не бе включена в списъка на хазартните игри и това спести на Божков милиони данъци, хвърли топката за лобизъм в полза на мириардера върху Менда Стоянова от ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Кадиев призна за спестен данък на Божков

Двусмислен текст в закона за хазарта дава основание на Васил Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната, каза Кадиев и обяви, че въпросният текст е внесен през 2014 г. от Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия, Емил Димитров (гражданската квота на ВМРО), сега министър на екологията, и Диана Йорданова, зам.-председател на КФН. Спава въпрос за текста, който даваше право на лотарията да плаща по-нисък налог от държавното тото.

По същото време Кадиев бил предложил да бъде записано, че по-ниска ставка може да има само за „хазартни игри, организирани в игрални зали“, но това предложение не било прието. „Остана, а „за хазартни игри“ и няма обяснение кои са тези хазартни игри. Липсващите думички „организирани в игрални зали“ дават основание на Божков да каже: „Лотарията е хазартна игра и съответно аз се облагам по различен начин“. Той може да не е прав, може да е прав, в крайна сметка ще има съдебни дела, те ще го решат. Но самият факт, че в закона даваш възможност за двусмислие… означава за мен, че или тези хора, които са писали закона са изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Не мисля, че тя е на Менда Стоянова, още по-малко на останалите съвносители, мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са вследствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия“, заяви Кадиев.

В края на януари обаче Георги Кадиев призна публично в ефира на същата телевизия, че през декември 2013 г. именно той е внесъл в парламента проектозакона за хазарта, в който се изброяват видовете хазартни игри и сред тях лотарията е пропусната. Така появилата се през следващата година „Национална лотария” на Васил Божков не плаща данъци.

Пропускът бе неволен, а не заради корупция или лобизъм, заяви тогава Кадиев и почти се разплака -  слагайки ръка на сърцето си и кълнейки се, че е невинен. Днес, доста по-наперено каза, че хазната загубила от това само 8 милиона лева.

Кадиев отново заяви, че е имал една-единствена среща с Васил Божков през 2006 г., когато е бил зам.-министър на финансите. Тогава хазартният бос е бил изпратен от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски при Кадиев, за да иска от него да оттегли предложението си за увеличаване на данъка за хазарта от 8% на 10%. Георги Кадиев е отказал и след половин година отлагане на гласуването на законопроекта в крайна сметка е прието увеличението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай