Къде изчезна любимата на българите риба?

Цената й се вдигна

Къде изчезна любимата на българите риба? | StandartNews.com

Най-предпочитаната черноморска риба у нас през есента е паламудът. Традиционно уловът му започва във втората половина на септември, когато водата започне да се охлажда.

Тогава рибата се събира на големи пасажи и рибарите се радват на богат улов и обикновено при хубаво време това продължава до ноември.

Черно море беше благосклонно към рибарите откъм паламуд до преди две седмици. След това уловът намалял, оплакват се рибарите.

Случвало се да излязат едва с няколко килограма риба от морето и обясняват, че рибата се изтеглила към Турция. Липсата на богат улов повиши цените на рибата по пазарите на Бургас. Допреди две седмици килограмът беше на цена от 8 лева, но сега отново скочи на 10 лева.

В началото на октомври черноморската риба изобилства по пазарите в Бургас.

„Има сафрид, чернокоп, миджит, паламуд. Това са наши черноморски риби, които ги има. Не са в много голямо количество“, посочва търговецът Величка Димитрова в ефира на NOVA.

Оказва се, че паламудът е една от предпочитаните от клиентите риби сред есенното разнообразие от видове. Това е и най-купуваната риба от бургазлии. „Точно от вътрешността на страната повечето хора търсят, защото бургазлии чакат да станат две за 1 лев и един бакшиш“, допълва Димитрова.

Ако преди седмица цената му е била 8 лв. за килограм, то сега цената му е отново 10 лв. Причина за това е не само размерът на рибите, но и малкият улов, с който се връщат рибарските лодки сутрин в пристанищата.

„Пътуваме между Черноморец и Созопол. Там хващаме паламуд. От няколко дни никаква риба. Единственото обяснение, което мога да си дам, е, че водата е много топла“, обяснява рибарят Марин Вакъфов.

Рибари разкриват, че към момента пасажите са се оттеглили към териториалните води на Турция. Но се надяват, че след седмица паламудът може и да се върне по родните брегове.

„Никой не може да каже, пък чернокопът още не е дошъл, а той трябваше по това време вече да е тук“, каза още Вакъфов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай