Искат данъчни облекчения за засегнати от Томас Кук

Туристическият министър Ангелкова ще обсъжда идеята с колегата си Владислав Горанов

Искат данъчни облекчения за засегнати от Томас Кук | StandartNews.com

Туристическият министър Николина Ангелкова ще обсъжда с министъра на финансите Владислав Горанов възможността за даване на данъчни облекчения за хотелите, засегнати от фалита на британския оператор „Томас Кук“. Това обяви самата Ангелкова на брифинг днес, в който участва и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс.

По думите й обаче става въпрос за частни търговски взаимоотношения и всеки един хотел има самостоятелен договор с „Томас Кук“.

„Съответно условията, които са поели голяма част от хотелиерите, са плащанията да се осъществяват от „Томас Кук“ към хотелиерите 60 дни след като туристите са напуснали страната. Това означава, че в пиковите месеци нашите хотелиери рискуват да не получат заплащане за услугата, която вече са осъществили. Това означава, че близо 50 хотела има риск да не получат дължимото им платено и да бъдат подредени по общия ред като кредитори в масата на несъстоятелността при обявения вече фалит на „Томас Кук““, обясни Николина Ангелкова.

„Ситуацията е тревожна и сложна. Това, което ни предстои оттук нататък е индивидуални срещи по желание на хотелиерите. Някои искат заедно, други поотделно. Ние сме поели ангажимент да съдействаме максимално, ако е необходим колективен иск, съответно да ги насочим така че да бъдат правилно представени исковете за техните вземания. Има специална форма, която посланик Хопкинс представи. Ние като министерство максимално ще съдействаме“, допълни още Ангелкова.

„Това, което ние следим изключително внимателно и което се надявам да бъде избегнато е да няма ефект на доминото по останалите пазари. Тогава вече със сигурност ще имаме много по-сериозен проблем. Това ще се отрази на туристите, които идват от Германия през „Томас Кук“, Полша, Скандинавия и Франция. За момента само по отношение на британските туристи имаме тези правила, защото „Томас Кук“ – Великобритания е обявила фалит. Всички останали дъщерни компании са подчинени на законодателството, където оперират и извършват своята дейност“, изтъкна още министърът.

Тя посочи, че ежедневно са в контакт с търговските и туристически аташета, за да може да се реагира адекватно.

Христо Гълъбачев, който е посредник на „Томас Кук“ за България посочи, че в момента има 5940 туристи в България, от тях по-малко от 10 % са англичани. "В момента имаме 500 английски туристи, които "Томас Кук" и нашата фирма имат поетия ангажимент да върнат обратно. Останалите туристи са на Белгия, Полша, Чехия и над 4000 са германските. Докрая на тази седмица има потвърдени полети за английските, по два полета са на ден, с изключение на петък. След понеделник имаме само 10 туриста, които трябва да извозим. По-основният въпрос е какво правим с останалите?", коментира още Гълъбачев.

За два дни 894 пътници се прибраха у дома от почивка в България след фалита на "Томас Кук", информира посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. "Вчера 350 пътници от Бургас се прибраха у дома на два полета, а днес имаше още два полета с 394 пътници", каза н. пр. Хопкинс. Тя посочи, че още един полет е заминал във Варна със 150 пътници. "Това ще са общо 894 души за два дни", допълни тя.

"Искам да кажа, че сме натъжени от фалита на "Томас Кук" и за туристите и за служителите на компанията. Всички полети на "Томас Кук" са отменени и британската агенция за гражданска авиация и британското правителство работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома. Всички клиенти на "Томас Кук", които трябва да пътуват обратно за Великобритания следващите две седмици ще бъдат върнати у дома възможно най-близо до планираната от тях дата за пътуване", заяви още Хопкинс.

Тя посочи, че правителството предприема извънредна операция за репатрирането на повече от 150 хил. пътници, останали в чужбина. "Това е най-голямото репатриране в мирно време в историята на Обединеното кралство и много комплексна операция. Работим да осигурим самолети от целия свят, за да откарат хората вкъщи. Молим пътниците да се подготвят за сериозни закъснения. Полетите започнаха от вчера. Всички детайли за тях ще бъдат публикувани на специалния уебсайт", допълни още Хопкинс.

Тя допълни, че Британската агенция за гражданска авиация се е свързала с хотели и клиенти на "Томас Кук", че цените на престоя при тях ще бъдат покрити от британското правителство през фонд. "Вчера операцията започна положително и 95% от клиентите стигнаха у дома. Остават още 135 хил. В България има около 2500 клиенти, които трябва да се приберат в идните две седмици. Има представител на британското правителство на летището в Бургас и Варна", допълни още Хопкинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай