Искат да се строи конгресен център в Слънчев бряг

Международен инвестиционен форум ще се проведе в края на май в Слънчев бряг

Искат да се строи конгресен център в Слънчев бряг | StandartNews.com

Международен инвестиционен форум ще се проведе в края на май в Слънчев бряг и се очаква там да бъде предложено да се изгради конгресен център в курорта, за да може в „крилата“ на сезона да се привличат различни събития и базата да бъде ангажирана, обяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова заяви по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ), че конгресен туризъм може да се развива и в националните ни курорти, които са "лицето" на българския туризъм.

Тя изтъкна, че е започнало разработването на специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм, като уточни, че не става дума за директно субсидиране. Механизмът се разработва съвместно с международен консултант и е насочен основно за "крилата" на сезона (като предложението на министъра е дори да се стартира от март), за да може съвместно с големите туроператори да се гарантира устойчив туристопоток от организиран туризъм.

Министърът припомни, че единната системата за туристическа информация ЕСТИ беше представена в началото на февруари и изтъкна, че над 20 000 са местата за настаняване, които трябва да се въведат в системата. Тя не е рецепта или цяр, който изведнъж да излекува всичко, тя ще работи само, ако всеки един от вас е отговорен и въвежда базата данни спрямо изискания на закона, подчерта Ангелкова. Тя напомни, че по закон са предвидени сериозни санкции за тези, които не въвеждат данните в регистъра, като най-значимата е прекратяването на категоризацията.

Министърът информира още бизнеса, че към министерството предстои създаването на консултативен съвет, който е свързан с дигитализацията. По отношение на рекламата Ангелкова посочи, че е важно да има повече средства за нея особено в контекста на факта, че преките ни конкурентни дестинации директно субсидират чартърите, туроператорите, а някои от тях и хотелиерите. Това ни кара да търсим нови механизми, за да станем по-конкурентоспособни, да бъдем предпочитана дестинация с устойчив поток от туристи, това може да стане само с общи механизми, като един от тях предстои да бъде обявен в рамките на месец - месец и половина за обществено обсъждане и целта е през септември той да започне да функционира, защото тогава започва интензивното договаряне за лято 2020 г. и планирането на следващите две години, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че за първите два месеца на годината приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което е с 4,8 на сто повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че независимо от трудностите се реализират повече нощувки, по-дълъг престой и се оставят повече средства в икономиката, посочи още тя.

Изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова напомни за идеята на бизнеса един процент от приходите от туризъм в икономиката да се реинвестиран в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, като изтъкна, че за 2017 г. приходите от сектора са 6,9 млрд. лева, а за 2018 г. - се очаква да са над 8 млрд. лева. От НБТ предложиха на столичния кмет Йорданка Фандъкова заедно да бъде издигната кандидатурата на София за европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г. в рамките на процедурата, която вече в ход в ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай