Инспектират строежа на интерконектора с Гърция

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини

Инспектират строежа на интерконектора с Гърция | StandartNews.com

Етапът на строежа на газовата връзка между Гърция и България ще проверят днес премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор, обяви вчера в официалната си Фейсбук страница премиерът Бойко Борисов.

"Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция. След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват. Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода", написа още министър-председателят в социалната мрежа и публикува

ВИДЕО

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай