Хампарцумян отсече! Какъв е изходът за бедняците

Банкерът с философски размисли за живота

Хампарцумян отсече! Какъв е изходът за бедняците | StandartNews.com

Интересни и поучителни философски размисли за живота и парите от наш известен банкер.

Еднаквите дни убиват човека. Така че е хубаво да правим различни неща, да се разнообразяваме. Основното нещо, за което човек трябва да внимава през цялото време, е да бъде в баланс със себе си, независимо какво се случва.

В кариерата винаги има върхове и спадове, в личните отношения също. Но нито работата ще свърши, нито мъжете и жените. Но винаги трябва да сме в баланс със себе си, за да можем да взимаме рационални решения. 

Това коментира финансистът Левон Хампарцумян в подкаста на Александър Кадиев The Career Show Podcast в youtube.

Веднъж като се прибрах вкъщи заварих жена ми с приятелки и едно гуру от Шри Ланка да седят в градината. Той беше облечен в оранжева пижамоподобна дреха. Оказа се много приятен човек. Той забеляза градината ми и ме попита за нея. Споделих, че имам градинар, но заедно работим в градината.

Той ме похвали за това, защото се оказва, че градинарството за неподготвен човек е най-близо до медитацията, тъй като времето на полагане на труд и резултатите се разминават. Разказа ми, че самураите, когато не режат глави, всъщност се занимават с две неща - да готвят и да градинарстват. Аз не съм чак толкова дзен, но истината е, че заниманието в градината ми помага за вътрешния баланс, разказа той.

Разберете, човек докато е жив, е зависим. Чак след това идва независимостта. Не казвам, че всички зависимости са неприятни, напротив. Опитвайте, пробвайте нови неща. В днешния свят човек трябва да си гледа собствения интерес, да си търси мястото, закото фирмите не ценят особено лоалността, съветва Хампарцумян.

Банкирането вече не е толкова атрактивно. Има други места, където се печелят повече пари.

Хората, които нямат пари си мислят, че парите са всичко. Човешкото око няма насищане. Така че е по-добре човек да не си слага финансови амбиции, защото винаги ще има по-богати от него. Т.е. богатството не трябва да е основа на самочувствието.

Богатството е средство да живееш добре. И тук отново се връщаме в началото - балнаса. Не трябва да имаш болни амбиции за нещо. Трябва да можеш с това, което имаш и това, което си постигнал, да имаш баланса и да се радваш на живота. В крайна сметка най-голямото постижение е, да си жив, коментира той.

Ако не сте доволни от заплатата си, търсете нова работа, сменете града, държавата, жената. Нещо трябва да се промени. Научете нещо ново, съветва той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай