Горица Грънчарова-Кожарева участва в среща на върха на одитни институции от цял свят

Румъния отбеляза 160-ата годишнина от създаването на Сметната си палата

Горица Грънчарова-Кожарева участва в среща на върха на одитни институции от цял свят | StandartNews.com

Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата, бе гост на тържественото отбелязване на 160-ата годишнина от създаването на Върховната одитна институция (ВОИ) на Румъния. Форумът се проведе в периода 17-19 септември в гр. Букурещ под мотото „Отговорност, релевантност и устойчивост в свят, изпълнен с предизвикателства“ и послужи като платформа за обмен на опит и идеи между ръководители на върховни одитни институции от ИНТОСАЙ1, представители на международни организации и на румънското държавно ръководство.

Сред гостите бяха президентът на Румъния г-н Клаус Йоханис, министър-председателят г-н  Марчел Чолаку, председателят на Сената г-н Николае Чука, председателят на долната камара на румънския парламент г-н Алфред-Роберт Симонис, представители на Световната банка, Европейската сметна палата и върховни одитни институции, между които и г-н Джийн Додаро, генерален контрольор и ръководител на Службата за отчетност на САЩ.

Председателят на Сметната палата на Румъния г-н Михай Бусуиок направи равносметка за развитието на ВОИ на Румъния и модернизацията на институцията, като акцентира върху промяната в начина на изготвяне на одитни доклади, актуализирането на одитната методология, спрямо международните стандарти и прехода към извършване на ИТ одит.

Партньорството между Сметната палата на Република България и ВОИ на Румъния се развива приоритетно в областта на одита на информационни системи, въз основа на подписаното по-рано тази година споразумение за сътрудничество, заяви г-жа Грънчарова. Дигитализацията на процесите в публичния сектор изисква и извършването на ИТ одит, за да могат съвременните върховни одитни институции да посрещат новите предизвикателства, като продължават да добавят стойност за публичния сектор и гражданите, подчерта тя.

По повод 160-ата си годишнина Сметната палата на Румъния пусна специална емисия пощенски марки.

1ИНТОСАЙ е Международната професионална организация на Върховните одитни институции. Тя е основана през 1953 г. в Куба. В нея членуват 192 ВОИ. Сметна палата на Република България е приета за член на ИНТОСАЙ на 12 юли 2001 г. ИНТОСАЙ е световно признат лидер, издава международните одитни стандарти, разработва методологии, осигурява обучение и насърчава обмяната на информация между членовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай