Голяма новина за електромобилите у нас! Градът щастливец

Където ще бъдат разположени държавни зарядни станции

Голяма новина за електромобилите у нас! Градът щастливец | StandartNews.com

Много добра новина за собствениците не електромобили у нас.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) избра Бургас за първата локация, на която ще бъдат разположени държавни зарядни станции. За целта операторът е регистрирал ново дъщерно дружество – „ЕСО Чардж“, предаде economic.bg.

Проектът в морския град е пилотен и ще включва бързи зарядни станции за електрически автомобили с четири точки за зареждане. Те ще се намират до подстанцията на ЕСО на улица „Стефан Стамболов". Предвидено в непосредствена близост да бъдат обособени паркоместа със зарядна инфраструктура, където електрическите автомобили ще се зареждат 4 – 5 пъти по-бързо от стандартните станции.

За паркоместата, прилежащи към зарядната инфраструктура, ЕСО ще плаща наем на Община Бургас.

„ЕСО Чардж“ ще отговаря за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили в близост до подстанциите на електропреносния оператор на България.

ЕСО има амбицията до 5 години на територията на цялата страна да бъдат изградени близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства с електроенергия, произведена от беземисионни източници. ЕСО стопанисва 300 подстанции, което осигурява възможност зарядната инфраструктура да бъде с национален обхват.

В проекта е предвидено и изграждане на зарядни станции за водород за превозни средства на обществения и тежкотоварния транспорт. Планирано е те да са 11 на брой – на входящите гранични артерии, свързващи България с Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония, както и в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас.

Инвестицията, която ЕСО планира в проекта, е общо 93 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Любака
преди 4 часа

Колко ще струва киловат час?

Откажи