Голяма изненада! Какво се случи с долара

В последните месеци пазарът беше решително мечи по отношение на перспективите за еврото

Голяма изненада! Какво се случи с долара | StandartNews.com

Еврото направи най-резкия си скок от половин година насам спрямо долара благодарение на действията на Европейската централна банка. Политиците от ЕЦБ подчертаха необходимостта от по-нататъшни повишения на лихвените проценти, а очакваното забавяне на инфлацията в САЩ охлади необузданото търсене на зелени пари в последните месеци.

Европейската валута се повиши с 1.6% до 1.0198 долара. Това е най-голямото ѝ увеличение от март насам, подкрепено от по-яростната реторика от страна на служителите на ЕЦБ, като президента на Бундесбанк Йоахим Нагел, който каза, че централната банка трябва да предприеме по-нататъшни стъпки, ако картината на инфлацията остане същата. Думите на Нагел идват, след като ЕЦБ повиши основната си лихва с безпрецедентните 75 базисни пункта миналата седмица, за да ограничи най-бързия темп на растеж на потребителските цени в историята.

Впоследствие еврото намали някои печалби, търгувайки се за 1.0144 долара към 14:45 ч. българско време.

Успоредно индикаторът на Bloomberg за силата на зелените пари спадна до най-слабото си ниво от почти две седмици. Очаква се ръстът на цените в САЩ да се забави през август, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Това потенциално може да намали необходимостта от по-агресивни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв, които подкрепиха долара.

Очевидно се намираме във фаза на миникорекция на долара в момента“, каза Франческо Пезоле, валутен стратег в ING Groep NV.

В последните месеци пазарът беше решително мечи по отношение на перспективите за еврото, тъй като Русия продължава да ограничава доставките на газ за региона, подклаждайки инфлацията и увеличавайки перспективата за рецесия. Освен това ЕЦБ изостана от Федералния резерв в затягането на политиката, което допринесе за спада на еврото до 20-годишно дъно.

Има известна степен на покритие, тъй като дискусията за повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ продължава, но не съм убеден, че това е начало на възходяща тенденция на този етап“, смята Стивън Бароу, ръководител на стратегията на Г-10 в Standard Bank. „Обратът за еврото трябва да настъпи, когато ситуацията с цените на енергията се облекчи.“

Еврото също може да намери по-здрава основа по-късно през деня след реч от члена на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Репортажите за неочакван пробив на украинските сили във войната срещу Русия също помогнаха за повишаване на настроенията по отношение на валутата, според Антъни Фостър, ръководител на спот търговията на чуждестранна валута на Г-10 в Nomura International Plc.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай