"Газпром" с доставки за Сърбия през Турция и България

„Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод, каза Алексей Милер

"Газпром" с доставки за Сърбия през Турция и България | StandartNews.com

"Газпром" започна да доставя природен газ в Сърбия и Босна и Херцеговина през територията на България.

От „Газпром“ посочват, че синьото гориво постъпва от Русия в Турция по газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море, след това преминава през страната ни, достига западната ни съседка, където се разпределя за потребителите в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Доставките по този маршрут станаха възможни благодарение на разширяването и въвеждането в експлоатация на новите газопреносни мощности на „Булгартрансгаз“ в България и на „Газтранс Нови сад“ в Сърбия.

„Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод, който е необходим на европейските потребители, заяви председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Алексей Милер.

По думите му благодарение на новото съоръжение природният газ достига до шест европейски държави. Освен в България, Гърция, Северна Македония и Румъния, доставките на руско синьо гориво са възможни вече и в Сърбия и Босна и Херцеговина, посочи Милер, цитиран от ТАСС.

Годишният капацитет на „Турски поток“ е 31 милиарда и 500 милиона кубични метра газ. Половината от тях за предназначени са турския пазар, другата половина – за европейските потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай