"Фолксваген" потвърди: Още сме в играта за завода

Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган, обяви "Билд"

"Фолксваген" потвърди: Още сме в играта за завода | StandartNews.com
  • Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган, обяви "Билд"
  • Окончателно решение няма, изборът България или Турция ясен наесен,  съобщи премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, член на Надзорния съвет

Играта на нерви къде ще е новият завод на гиганта "Фолксваген" (Volkswagen) - в България или в Турция, все още потвърждава. Концернът да е взел своето окончателно решение, съобщи премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, член на Надзорния съвет на VW.

"Към момента ситуацията е такава, че няма окончателно решение на надзорния съвет", каза Вайл в интервю за Deutschen Presse-Agentur (ДПА). Той подчертава, че за VW водеща е икономическата, а не политическата обосновката на избора.

Hoвият зaвoд ще струва oĸoлo 1,4 милиарда евро. В нeгo се очаква да бъдaт пpoизвeждaни мoдeлитe Vоlkѕwаgеn Раѕѕаt, ĸaĸтo нaй-вepoятнo и Ѕkоdа Ѕuреrb. Инвестицията на VW ще cъздaдe oĸoлo 5 000 нови paбoтни мecтa в България или Турция.

В край на юли, когато плъзна слухът, че "Фолксваген" са избрали Турция, миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa Eмил Kapaниĸoлoв също подчерта, чe oфициaлнo peшeниe нямa и cтpaнaтa ни продължава в надпреварата. Заместникът му Лъчезар Борисов пък предложи в интервю за "Стандарт" нови мерки за инвестиционен мониторинг. Идеята му е и компаниите, които инвестират извън ЕС, но внасят продукцията си в съюза, да подлежат на инвестиционен скрининг.

ВИЖ ОЩЕ: Възможни са нови мерки за инвестиционен мониторинг

В същото време председателят на Федерация "Металургия" на КТ "Подкрепа" Людмил Павлов заяви, че синдикатът започва разговори с германските си колеги, за да ги убеди в предимствата на страната ни.

ВИЖ ОЩЕ: Синдикат помага за "Фолксваген" у нас

Окончателното решение "може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет", допълни Вайл в интервюто си пред немската медия. Това означава, че развръзката се през есента.

Напрежението по темата расте и в Германия. Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган, обяви в статия най-тиражния вестник "Билд". И коментира: "Месеци наред се спекулира къде VW Group (с 650 000 служители) иска да построи друга своя фабрика. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвеждат Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестицията е висока трицифрена милионна сума". Изданието също подчертава, че окончателно решение няма, а изборът продължава да е България или Турция.

"В България емоциите кипят. Твърди се, че решението е взето. Немският концерн преследва по-високите субсидии в Турция и се поддава на манипулациите на бившия канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер, който дърпа конците на сделката зад кадър", пишат авторите на статията в "Билд" Том Дрекслер и Паул Ронцхаймер. И остро изразяват отношението си: „Немци лежат в затвора. Заради Ердоган. А сега VW иска да построи завод в Турция? Ердоган, турският деспот, който седи в дворец от 1000 стаи, затваря опозиционни фигури, заплашва пресата и съдебната система“.

Какво казва VW? Официално нищо, твърди "Билд". Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

„Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската автомобилна индустрия за автомобилно оборудване, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура“.

Според "Билд" деликатният характер на плановете е бил обект на интензивни дебати в концерна, а главният изпълнителен директор Херберт Дийс – за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите – е активирал кабинета на канцлера. Оттам имало зелена светлина за всяко решение, което ще обвърже Турция по-близо с Европа и НАТО. А завод на VW е толкова силен сигнал.

В концерна случаят с Турция се украсява, заключава "Билд" и се позовава на мениджър от концерна, според когото: “Такова едно решение е за 40 години, дори Ердоган да не управлява дълго.”
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай