Еврохолд се надява да придобие ЧЕЗ до края на 2019

От компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ - Прага

Еврохолд се надява да придобие ЧЕЗ до края на 2019 | StandartNews.com

Дружеството "Еврохолд" се надява до края на годината да получи всички регулаторни разрешения, за да придобие българските активи на ЧЕЗ. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Асен Христов на среща с журналисти късно снощи, цитиран от БНР.

От компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ - Прага. Парите за сделката ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал, а от холдинга обмислят да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество.

След като бъде приключена сделката за българските активи на ЧЕЗ, от „Еврохолд“ ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа, с което няма да се наложи сериозно увеличение на цената на тока, увери Асен Христов от надзорния съвет на холдинга.

И ако е необходимо: „Мисля, че нито един от моите колеги няма да бъде против да предложим място в Борда на директорите на "Разпределение енерго" в бъдеще на един държавен представител".

Кредит от 300 млн. евро е договорен с две международни банки, а 80 млн. евро ще бъдат набрани през фондовата борса, въпреки че проспектът на дружеството вече е връщан два пъти за доработване от КФН.

От небанковия регулатор проверяват също така капацитета на холдинга да осигури финансиране, а както стана ясно - резултатът от проверките ще бъде докладван в ДАНС и прокуратурата: "Предоставили сме информация, която, според нашите юристи, е повече, отколкото би трябвало да се предостави", увери Асен Христов.

От „Еврохолд“ смятат да останат в енергийния бизнес поне десет години и не скриват амбициите си да придобият и други активи на ЧЕЗ извън страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай