Ето как ще се усвояват 29 млрд. евро от ЕС

Грантовете ще са 7,7 млрд.евро

Ето как ще се усвояват 29 млрд. евро от ЕС | StandartNews.com

Министерството на финансите публикува детайлен разчет на постигнатите резултати по трите основни елемента от преговорите с ЕС.

По предварителни изчисления и прогнозни данни страната ни ще получи 12,3 млрд. евро от Инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", като според финалното споразумение по-голямата част от тях - 7,7 млрд. евро, ще са под формата на безвъзмездни средства.

Най-много грантове се очакват по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (6,23 млрд. евро) и на Фонда за справедлив преход (общо 1,2млрд. евро).

Страната ни ще получи допълнителен грант и по линия на Кохезионната политика - 656 млн. евро, и за развитие на селските райони - 188 млн. евро.

Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4,55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в МФР 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16,7 млрд. евро.

На финалната част от преговорите е договорен по-висок размер на компенсацията на националните разходи за събиране на мита, които държавите членки да задържат - приоритет, които системно бе отстояван от България.

По отношение на изменените настоящи и нови собствени ресурси е постигнато съгласие, което представлява балансиран и справедлив компромис

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай