Дяволът носи Прада, но не и Драконът

Слабият юан отказва китайците от покупки на луксозни стоки, компанията спира намаленията в края на сезона

Дяволът носи Прада, но не и Драконът | StandartNews.com

* Слабият юан отказва китайците от покупки на луксозни стоки

* Италианската компания изгуби 864 млн. долара след срив на акциите с 38% на Хонконгската борса

* Prada се отказва от намаленията в края на сезона

------------------------------

Големите марки вече не са това, което бяха.

Името на модна къща Prada придоби огромна популярност след излизането на бестселъра на Лорън Уайзбъргър „Дяволът носи Прада”. Тази книга е в основата на успешния едноименен филм на режисьора Дейвид Франкъл с Мерил Стрийп и Ан Хатауей в главните роли.

През годините Prada се утвърди като символ на лукса. Но зад кулисите нещата не са толкова успешни, колкото изглеждат. Забавянето на растежа на китайската икономика и слабият юан доведоха до намаляване на продажбите на луксозни стоки, което се отрази върху финансовото състояние на италианската компания. Да, Дяволът носи Прада, но не и китайският Дракон.
------------

Преди броени дни стана ясно, че пазарната капитализация на Prada се е свила с 864 млн. долара. Причината е срив на акциите на компанията на борсата в Хонконг. Книжата на италианската модна къща паднаха до най-ниското си ниво от 2016 г. насам. Те изгубиха 11%, което доведе до 38% от стойността през последната година, съобщи Bloomberg.
Като една от причините се посочва забавянето на китайската икономика, което е намалило продажбите на луксозни стоки на най-големия потребителски пазар в света.

Компанията отдаде спада в Азия най-вече на китайските туристи, които не харчат толкова в Хонконг и Макао заради по-слабия юан. При други луксозни марки, включително Gucci, по-слабите покупки от китайски туристи се компенсират от засилените продажби на континента, но Prada не успява да засече подобна тенденция. Продажбите на бранда в Китай остават без значителна промяна след 17-процентният ръст от първото полугодие на 2018 г., отбелязва Citigroup.

Китайските потребители стават все по-внимателни на фона на най-бавното от почти 30 г. икономическо разширяване и търговската война със САЩ. Макар че автомобилите и телефоните iPhone засега са понасяли и по-големи спадове, резултатите на Prada предизвикват опасения, че новобогаташите от средната класа ограничават луксозните си покупки. За индустрия, която разчита на китайското търсене за 30% от продажбите в размер на 1 трлн. долара, това наистина е тревожно.

Оперативната печалба на Prada за 2018 г. се е свила с 10%, до 323,8 млн. евро на годишна база, което е под очакванията на анализаторите за 378 млн. евро.

Спадът е за четвърта поредна година, като досега печалбата е намаляла с над 50% от пика през 2014 г., когато групата повиши цените на чантите си. През 2018 г. обаче приходите отново започнаха да растат, тъй като брандът представи нови модели, като например Sidonie за 3000 долара. Компанията заложи и на по-свежи модели с материали на по-приемливи цени, които привлякоха по-младите потребители. Сумата на инвестициите в електронната търговия и социалните медии, както и откриването на временни магазини и организирането на партита, за да се предизвика нов интерес към бранда, обаче доведоха до допълнителни разходи.

Миналия петък главният изпълнителен директор на Prada Патрицио Бертели обяви, че от 2019 г. компанията ще спре да предлага обичайните промоции в края на сезона в опит да повиши маржовете и да защити марката си, съобщи "Ройтерс". Като премахва отстъпките в края на зимата и лятото, Prada следва примера на  конкуренти като Gucci.

В петък от Prada съобщиха, че продажбите на компанията възлизат на 3,142 млрд. евро (3,6 млрд. долара), което е увеличение с 6%, в сравнение с 9,4% през първите шест месеца на 2018 г.
„Резултатите от 2018 г. показват, че последните ни инициативи бяха посрещнати с положителна реакция на пазара, с възвращаемост по отношение на ръста на приходите", обяви Бертели в изявление до медиите, публикувано на корпоративния сайт. Той заяви, че вече е стартирала технологична програма за обновяване, която ще повиши контрола и ефективността на всички бизнес фактори - от маркетинга до логистиката и от продукта до обслужването на клиентите.

"Ясно е, че цифровата трансформация коренно променя отношенията с потребителите, което ги прави все по-наясно с избора на покупка. В този контекст комуникацията придобива още по-голямо значение за ефективното достигане до нашите клиенти. Ние ще продължим да инвестираме във всичките си дигитални активи.
През следващите няколко месеца ще бъдем ангажирани с ускоряването на процеса на обновяване и съм сигурен, че всички тези инициативи ще създадат стойност за нашите акционери в средносрочен план", каза още Патрицио Бертели.

Според него резултатите показват, че стратегията на Prada е започнала да дава резултати, въпреки по-голямото предизвикателство през второто полугодие на 2018 г. То е свързано с протестите на "жълтите жилетки" във Франция. Заради редовните съботни бунтове, често съпътствани с погроми, големите марки бяха принудени да заковат витрините и да затворят магазините си на "Шанз Елизе" и други големи улици в Париж.

--------------------

Историята

Братята Марио и Мартино
стартират с магазин за чанти

Историята на Prada започва преди 106 години, когато през 1913 г. Марио Прада и брат му Мартино отварят в Милано "братски" магазин - Fratelli Prada, за кожени изделия. Първоначално внасят чанти от Англия.


Бизнесът се разраства и бащите го предават на наследниците си. Марио е на мнение, че жените нямат място в бизнеса и не позволява на дамите от своето семейство да управляват. Синът му обаче не проявява интерес към дейността на фамилната фирма. Така че се налага дъщерята Луиса Прада да поеме ръководството, управлява почти 20 години, след което е сменена от внучката на Марио Миуча.

През 1977 г. наследничката се запознава с Патрицио Бертели, който още от 17-годишен е започнал собствен бизнес с кожа. Той съветва Миуча да преустанови вноса на английски стоки и да промени производството.
Миуча и Патрицио, които по-късно стават съпрузи, са добър тандем и успяват да вдигнат продажбите. А помощта на Бертели в мениджмънта дава възможност на Миуча да се съсредоточи върху дизайна. Тя прави пробив на пазара с раници, направени от здрав черен найлон, патент на военните, който дядо й е използвал като покритие за куфари. Успехът не идва бързо, но тази линия става първият й търговски хит.

През 1983 г. Prada отваря втори бутик в галерията Виторио Емануеле в търговското сърце на Милано. Същата година започва експанзията в Европа с магазини във Флоренция, Париж, Мадрид и Ню Йорк. През 1984 г. компанията пуска линия за обувки, а през 1985 г. се появява класическата чанта Prada, която става сензация за една нощ. През 90-те години на миналия век Prada става  една от най-влиятелните модни къщи.

През 1996 г. Патрицио Бертели е назначен за главен изпълнителен директор и с това започва голямата експанзия на компанията. Още следващата година  Prada придобива акции в Gucci,  през 1999 г. купува 51% от компанията на Хелмут Ланг, базирана в Ню Йорк. Месеци по-късно италианците придобиват контрол над Джил Сандър А., както и над Church & Company, английски производител на обувки. Сформирано е и съвместно предприятие между Prada и групата De Rigo за производство на очила Prada. През октомври 1999 г. Prada купува 51% от акциите на Fendi, като поема и дълговете на модната компания.

Тези придобивания издигат Prada на върха на пазара на луксозни стоки в Европа. Приходите се утрояват спрямо 1996 г. до 2 трилиона. Въпреки очевидния успех обаче, компанията все още е в дълг.

От началото на новото хилядолетие сливанията и покупките се забавят. За да изплати дългове за над 850 млн. долара, компанията планира да регистрира 30% от акциите на компанията на Миланската фондова борса. През 2001 г., под натиска на банкерите, Бертели продава дела от 25,5% на Prada във Fendi на LVMH само за 295 млн. долара. Разпродажбите продължават и до 2006 г. са изтъргувани марките Helmut Lang, Amy Fairclough, Jil Sander и Church & Company.
През 2011 г. компанията прави IPO на фондовата борса в Хонконг, за да събере $ 2.14 млрд., но не успя да се справи с поставената цел.
-----------------

Миуча не харесвала
модата, а политиката

Миуча Прада е сърцето на компанията, големият творец, който изстрелва марката във висините.

Родената през 1949 г. италианка в младостта си не проявява особен интерес към модата. Интересува се от социалните проблеми, лявата идеология и политическите науки, които завършва в Миланския университет. 18-годишна, тя предпочита вместо да помага в магазина за кожени изделия на дядо си Марио Прада в миланската Галерия, да продава сандвичи по време на празниците на италианската компартия.

“По онова време да си с леви убеждения бе съвсем нормално. Само луд би преминал през 1968-а, без да се приобщи към духа на времето. И аз, като всички, бях заразена от големия блян да променим света. Мечтаех да стана политик или лекар мисионер, а не да произвеждам конфекция”, казва госпожа Прада в едно от малкото интервюта, които дава.

Миуча взема активно участие в борбата за защита на женските права. „Бях обсебена от идеята за жените, които трябва да бъдат силни, да изглеждат като смели бойци“, казва дизайнерката. И не изключва възможността някога отново да се върне към политиката.

Синьора Прада не харесва светския шум и дори не обича да се появява в края на ревютата си. А думите й за работата като дизайнер звучат шокиращо.

„Аз вече не правя елегантни облекла, а тъкмо обратното - изработвам грозни дрехи от грозни материали. Единството на противоположностите ме води и в творческите ми търсения.

Раницата, която ме направи известна, в крайна сметка не е друго, освен съчетание на индустриални материали за основата и скъпа кожа за дръжките – комбинирах найлон и крокодилска кожа”, казва дамата.

Раницата Prada обаче се превръща в революция в света на модата и дори става експонат в нюйоркския музей за модерно изкуство МОМА.

Интересът към ретрото и тенденцията „винтидж” подтиква дизайнерката да се вглежда в културата на 50-те и 60-те години. Тя черпи вдъхновение както от по-строгите и изчистени форми, така и от хипи стила, от меките и пъстри индийски платове, от от дрехите на скитниците и други, пишат модните критици.

Тоалетите на Prada са предпочитани от киноикони като Ума Търман, Салма Хайек и Камерън Диас. Биографите й припомнят, че далеч преди да придобие световната слава, Миуча Прада се е радвала на вниманието на супермодели като Джери Хол и Мари Хелвин.

Лоренцо се готви да

оглави семейния бизнес

Синът Лоренцо се готви да оглави семейната компания. Това обяви през миналата година главният изпълнителен директор на Prada Патрицио Бертели.

Най-големият син на Миуча и Патрицио се присъедини към Prada когато стана на 30 г. "Лоренцо се готви да стане един ден главата на Prada", каза Бертели по време на откриването на производствена площадка в Италия. Въпреки че е 72-годишен, Патрицио заяви, че все още е "твърде рано да се пенсионира".

Той е категоричен, че семейството му няма да продаде 80-процентния си дял в най-голямата група за луксозни стоки. Спекулациите за възможни придобивания се появиха заради затрудненията на компанията.
"Ние не продаваме, никога няма да продаваме", каза Бертели.

-------------------

Забъркаха ги в скандали за
расизъм и евтин труд

Като всяка голяма компания, и Prada често е забърквана в скандали. Последният беше в края на миналата година, когато гръмна обвинение в расизъм. То бе повдигнато от адвокат по граждански дела заради две играчки-маймунки на витрината на един от бутиците на модната къща в Ню Йорк, които приличали на популярна карикатура на афроамериканци.
От Prada заявиха, че не са очаквали някой да направи подобна съпоставка и веднага ще премахнат маймунките, които струват по 550 долара.

През 2014 г. пък гръмна скандал, в който бе замесена и България. Обвинението бе, че скъпи марки, като Prada и Hugo Boss, печелят на гърба на 3 милиона шивачки от Словакия до Турция и Грузия, които получават заплати под минималните и чиито трудови права са потъпквани, написа "Гардиън", като цитира неправителствената организация The Clean Clothes Campaign.

Шивачките, които изработват дизайнерските облекла за големи марки, често са принуждавани да работят извънредно без заплащане или да се откажат от почивните си дни по време на празниците, за да припечелят за минимално препитание, според организацията. В доклада се посочва, че в четири страни от Източна Европа заплащането е по-ниско от минималното. Сред тях са България и Румъния, които са членки на ЕС от 2007 г.

В Италия пък модният гигант скандализира  обществеността с уволнението на три свои служителки, които не били достатъчно привлекателни, за да работят в модната индустрия. Жените решиха да съдят бившите си работодатели по обвинение за дискриминация.
Служителките разказват, че докато работели в компанията, колегите им непрекъснато ги обиждали заради възрастта им, наричали ги “стари” и оказвали натиск върху мениджърите да ги уволнят в най-скоро време. Според засегнатите дами, това е абсолютно нарушение на правата им. Ръководството на “Прада” обаче заяви, че постъпката е напълно правомерна. Според шефовете на италианската фирма, работата в модния бизнес налага по-високи изисквания към външния вид.

През 2014-а Италия започна разследване на модната къща Prada, написа Уолстрийт джърнъл.
Собствениците Миуча Прада и Патрицио Бертели бяха заподозрени в укриване на данъци, а властите започнаха да проверяват банковите им сметки. Прада и Бертели обаче отрекоха да са извършвали данъчни измами. Дизайнерката и нейният съпруг опровергаха твърденията, че са били разпитвани за "деклариране на неверни доходи". По същото време няколко италиански компании, включително „Долче и Габана”, бяха предмет на разследване в рамките на строгите данъчни закони на страната.
-------------------------

Пуснаха кламер за придържане

на пари на цена от 140 паунда

 След като Balenciaga пусна пазарна чанта за 850 паунда, Prada отговори с кламер за 140 лири, който се предлага в Barneys.com, съобщи Business Insider. Изработен от полирано сребро, артикулът е предназначен за придържане на пари, а от едната му страна е изписано логото на Prada.  Кламерът върши същата работа като ластика, с който някои родни баровци придържат пачките си.

Потребителите обаче реагираха с възмущение относно крайната цена на продукта, като някои от тях дори шеговито обясняват, че ако си закупят артикула, няма да имат какво да държат с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай